Kuba – vaš izbor za putovanje

Autor Datum 26/03/2016

Kuba, otok u obliku krokodila, okupan Atlantskim okeanom i Karipskim morem, izolovan od ostalog svijeta dugi niz godina. Zbog čega zemlja zarobljena siromaštvom, na kojoj kao da je život stao 50- tih godina prošlog stoljeća, privlači toliko turista?
kuba putovanje
Prve asocijacije na spomen Kube su, cigarete, rum, kokteli, pješčane plaže, muzika ples, revolucija,Che i Castro. Kuba je više od toga.
Prva Kuba se doživi putujući duž ovog otoka, šetajući njenim ulicama i pričajući sa ljudima.
Od istoka prema zapadu otok je dug 1250 km, ali gdje god bili uvjek ste blizu mora, jer na najširem djelu Kuba je široka 190 km, a na najužem djelu 31 km.
Okružena je prostranim, kristalno čistim morem, u kojem je 1600 manjih koralnih i pješčanih otoka, dok je obala niska, sa nepregledno dugim bijelim plažama sa kokosovim palmama. Četvrtina otoka je brdovita i brežuljkasta, a najljepše je gorje Sierra Maestre, sa tropskom šumom u kojem preovladava ebanovo i cedrovo drvo.

Putujući divit ćete se savanama sa mimozama, akacijama i palmama. Poljima duhana, šećerne trske i tropskog voća. Tu živi 354 vrste ptica.
Duhan se uzgaja u cijeloj Kubi, ali najbolji, crni, raste u pokrajini Pinar del Rio na zapadu zemlje. Proizvodnja cigareta na Kubi tradicija je stara pet stoljeća, između više od 300 vrsta.
Na istočnoj strani otoka raste kafa i šećer. Od šećerne trske proizvodi se najbolji rum, tri vrste – bijeli, smeđi i crni.

Turizam

Postao je glavni izvor prihoda, pa su uz obalu izgrađeni turistički kompleksi.
Kubu je najbolje upoznavati po njenim ulicama, trgovima i parkovima Havane, Trinidada…
Havana je grad očaravajuće arhitekture, koji ima predispozicije da bude jedan od najljepših gradova svijeta. Danas izgleda kao grad u kojem se ništa nije promjenilo od pedesetih godina. La Habana Vieja (stara Havana) dio je svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Tu se može vidjeti najveća tržnica robova, dok u uskim kamenim ulicama mogu se vidjeti prekrasne ali često urušene zgrade, neke iz 16.stoljeća.

Rajski otok, spoj nespojivog…ili, kako je rekao Federico Garcia Lorca: ako se izgubim, potražite me na Kubi!

Ernest Hemingway

Ikona Kube je Ernest Hemingway, koji je tu sa prekidima živio dvadesetdvije godine.
U trenucima jutarnje depresije prvo bi otišao u restoran i bar El Floridita, gdje je pio omiljeni koktel koji bi pojačao rumom pa taj koktel Kubanci zovu Papa.
Ručao je u Bodeguiti del Medio, malom restoranu nedaleko od Plaze de la Catedral, gdje su zidoviprepuni fotografija i potpisa poznatih i nepoznatih posjetilaca.
Nakon Hemingwayeve smrti, njegova žena Martha Gellhorn poklonila je Kubi njihovu kuću Vigia Farm u San Francisko de Pauli, gdje je danas muzej.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.