Kupine za anemiju i krvni pritisak

Ukusna kupina nije zahtjevna biljka, može preživjeti i niske temperature, a omiljena je zbog arome, hranjivih i ljekovitih sastojaka. Vrlo je cijenjena zbog toga i stručnjaci prognoziraju da će u budućnosti biti jedna od najtraženijih vrsta voća.
kupine kao lijek i zdravstvene prednosti

U ljekovite svrhe, od plodova se najčešće pravi kupinovo vino, izuzetno bogato vitaminima i mineralima, koje učinkovito pomaže kod anemije jer podiže razinu željeza u krvi.

Da bi se video pravi rezultat, tijekom mjesec dana bi svakodnevno trebalo piti 1 dl vina, pola sata prije jela. Osim krvne slike, regulira i probleme s probavom, cirkulacijom, malaksalost, kao i krvni tlak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam. Zbog obilja željeza, kupina je posebno važna u prehrani trudnica, dojilja, djece u pubertetu i osoba u klimakteriju.

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv proljeva, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale crijeva i kroničnog nadražaja slijepog crijeva. Osim toga, čisti krv, ublažava i liječi osip, lišajeve i druge promjene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni tlak, a narodni liječnici je preporučuju i kod parodontoze.
Izvor:Novosti