Kupujete polovan auto? Evo o čemu treba da vodite računa

Autor Datum 16/11/2016

Kupovina polovnog automobila svakako predstavlja uštedu u današnje vreme, ali istovremeno može biti i veliki rizik i veliki stres, pogotovo onda kada niste informisani i kako da ovu investiciju sprovedete. Stoga evo o čemu treba da najviše vodite računa prilikom planiranja i sprovođenja ovakve kupovine.
kupoavina auta zena

Kako isplanirati iznos za trošak

Pre svega, morate dobro isplanirati koliko ste novca spremni da potrošite kako se ne bi desilo da pređete svoj budžet. To znači da, pored cene auta, u iznos morate uračunati i troškove za eventualne sitne popravke kojih će izvesno biti, ali i za registraciju i veliki servis.

Veliki servis je obavezno uraditi nakon kupovine polovnog automobila zato što on garantuje funkcionisanje čitavih kola, a samim tim i Vašu investiciju isplativom. U okviru velikog servisa zamenjuju se auto delovi iz sistema zupčenja, koji zajedno sa popravkom, tj. zamenom, mogu biti i nešto skuplji. To posebno važi ako se uzme u obzir i da se ovom prilikom obavezno moraju kupiti novi – nikako polovni – auto delovi.

Obavezno proverite dokumentaciju i opremu

Svakako, dokumentacija auta koji planirate da kupite mora biti proverena, što znači da dobro povedete računa o poreklu auta, ali i papirima poput servisne knjižice i uputstva za upotrebu. Ukoliko ih poseduje, vlasnik će se pokazati kao odgovoran i neko ko je zaista vodio računa o automobilu.

Takođe, biće dobro i ukoliko kola imaju prateću opremu, u koju spadaju rezervni auto delovi poput gume, ali i prva pomoć, trougao, alat i slično.

Kako pregledati automobil

Pre svega, pregled auta morate zakazati na dnevnoj svetlosti. Iako se ovo čini kao suvišan savet, znajte da ćete i najmanje nepravilnosti lakše uočiti na dnevnom nego na veštačkom svetlu.

Dobro pogledajte spoljašnjost auta, da li ima ogrebotina na limariji, da li su branici i gume u redu, da nema nekih uljubljenja i, najvažnije, da ništa ne curi iz automobila. Zatim proverite sedišta, da li su sva stakla cela, kao i retrovizori i slično.

Bilo bi dobro da sa sobom povedete majstora koji će pregledati kola ili da odvezete automobil u nezavisan servis kako biste se uverili da nema većih kvarova.

Probne vožnja se podrazumeva, i bilo bi dobro sprovesti je kako u gradu tako i na otvorenom putu, te nemojte propustiti da i jedno i drugo učinite. Na početku proverite radi li radio, klima i slično, a zatim oslušnite kako se auto čuje na putu i da li nešto lupka i trese se, jer to mogu biti znaci i većih oštećenja.

Koji auto delovi bi mogli da budu oštećeni

Za samu kupovinu nemojte previše uzeti u obzir ako su oštećeni auto delovi koji čine spoljašnjost auta, jer sve elemente poput retrovizora, branika, svetala i slično možete nabaviti i veoma jeftino kao polovne.

Međutim, stvari se menjaju ako kola imaju neki kvar. U svakom slučaju, kada povedete majstora, sve ćete moći pravilno da utvrdite, a preporuka je da podjednako i za ogrebotinu limarije i za kvar auta tražite smanjenje cene, naravno u zavisnosti od oštećenja, kako biste mogli da uštedite na onome na čemu ćete svakako kasnije potrošiti – popravci.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.