Kako kupus može pomoći zdravlju?

Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, s mesom ili bez njega, pored graha i krumpira osnova je naše kuhinje. A na našim područjima koristi se i kao hrana i kao lijek.

Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, kupus sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija. A posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Evo što sve može uspješno izliječiti:

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tijekom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka od kupusa.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka od svježeg kupusa na dan dobar su lijek za čireve na želucu. Liječenje se provodi do ozdravljenja i naravno, uz konzultacije s kompetentnim osobama.

Mamurluk

Može se suzbiti nakon uzimanja dvije velike žlice sirupa od crvenoga kupusa. Sirup možete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera i kuhati na pari dok se ne zgusne.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procijedite, a zatim blago ugrijete oko 45 do 50 stupnjeva i dodati tri-četiri jušne žlice meda i dva decilitra već pripremljenog čaja od sljeza. Blago pomiješajte smjesu drvenom žlicom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu bocu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu žlicu.

Otok i akne

Ukoliko se udarite otok i modrice možete ukloniti uz pomoć starog lijeka. Dovoljno je da dva lista kupusa postavite na udareno mjesto. Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblozima od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.