Kurje oko na stopalu – uklonite ga za samo 3 dana

Autor Datum 07/09/2018

Da li i ti imaš kurje oko na stopalu ? Bolno je i zadaje vam muke prilikom šetanja. Ne brinite, imamo rešenje za vas. Kurje oko je veoma čest problem, pored stoplala zna da se javi i na rukama. Javlja se u svim uzrastima, pa čak i kod dece.

Kurje oko na stopalu

Kurje oko na stopalu

Šta je kurje oko zapravo ? To je u stvari zadebljanje na koži, slično žuljevima. Osnovna razlika u odnosu na žuljeve je postojanje korena. Kurje oko ide dublje u kožu, pa nije dovoljno ukloniti samo njegov površinski sloj. Centralni deo je vrlo često bolan i osetljiv.

Kako nastaje kurje oko na stopalu ? Osnovni uzrok jeste neadekvatna obuća. Naša stopla trpe veliki pritisak, jer se na njima nalazi gotovo čitavo naše telo. Usled pritiska i trenja, koža sama pokušava da se zaštiti te dolazi do ove veoma neugodne pojave. Javlja se usled dugotrajnog trčanja i hodanja, u tesnoj, ali i u prevelikuj obući. Budite pažljivi prilikom odabira obuće, birajte onu sa anatomskim uložcima.

Veoma česta greška koju roditelji čine je nasledjivanje obuće od starijeg brata ili sestre. Cipelica se formira prema odredjenom stopalu i usled dugotrajnog nošenja deformiše se. Kada mladje dete nasledi takvu obuću, ona ga žulja, vrši odredjene pritiske. Tako da i kurje oko na stopalu kod dece nije retka pojava.

Kurje oko na stopalu je nešto tvrdje u odnosu na one izmedju prstiju nogu. Kurje oči se javljaju izmedju nožnih prstiju, usled pritiska i trenja, ali jedan od uzroka može biti i prekomerno znojenje nogu.

Kurje oko na stopalu prirodni lek

  • Nevenov melem za kurje oči jedan je od najdelotvornijih prirodnih lekova. Nanosite ga dva do tri puta dnevno. Smanjiće se upala i kurje oko će omekšati. A zatim se kurje oko vrlo lako ukloni.
  • Čuvarkuća – vrlo delotvorna, pristupačna ima je u gotovo svakoj bašti. Potreban vam je jedan listić čuvarkuće . Sa njega skinete opnu, te ga stavite na kurje oko. Najbolje pred spavanje i ostavite ga tokom cele noći.
  • Aspirin i alkohol – ova kombinacija je izuzetno delotvorna za lečenje različitih kožnih oboljenja. Naročito je efikasna protiv žuljeva i kurjih očiju. Potreno vam je desetak aspirina i 250 ml medicinskog alkohola. Smešajte i natapajte gazu sa kojom ćete pred spavanje previti kurje oko. Potrebno je postupak ponoviti nekoliko noći zaredom.

Postoji još mnoštvo lekova iz narodne medicine koji su delotvorni za kurje oči. Navest ćemo vam neke od njih. Suve šljive, limunov sok i beli luk daju dobre rezultate. Propolis, smokva ili jabukovo sirće se takodje koriste u rešavanju ove pojave.

Kurje oko na stopalu i savremena medicina

Pored prirodnih rešenja postoje i apotekarski pravljena rešenja. Najpoznatiji je flaster za kurje oko. To je najprodavaniji proizvod, delotvoran je i jeftin. Prvo će ukloniti bol a zatim i kurje oko. On u sebi sadrži salicilnu kiselinu koja je osnova za gotovo sve lekove za kurje oči. Potrebno je flastere stavljati oko četiri dan, zato vreme će kurje oko da omekša i biće moguće ga ukloniti. Izbegavajte uklanjanje oštrim predmetom.

Kurje oko se može ukloniti i hiruškim putem bez krvi, kao i sve prisutnijim u medicini laserima. Laserima je potrebno oko 5 minuta da se ukloni, a nakon tretmana je neophodno tretirano mesto mazati odgovarajućom kremom.

Kurje oko – prevencija

Perite noge svako veče. Pete isturpijajte kamenom kako bi uklonili mrtvu kožu. Nosite pamučne čarape i menjajte ih svakodnevno. Pravilno secite nokte na nogama. Nosite adekvatnu obuću, ni premalu ni preveliku. Birajte onu sa anatomskim uložcima. Ako na poslu predugo stojite, što češće pravite kupke za noge. Potopite noge u toplu kupku 20 minuta i u nju dodajte so i limunov sok. Izbegavajte svakodnevno nošenje špicastih cipela i štikli.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.