Kurkuma sa medom i limunom – Zdravstvene prednosti

Autor Datum 26/07/2018

Kurkuma i voda sa kurkumom imaju jaka anti-upalna i anti-kancerogena djelovanja. Ako dodate u vodu od kurkume malo limuna i meda, to će vam pružiti mnoge zdravstvene prednosti to je jako zdrav napitak za vaše zdravlje.

Aktivan sastojak u kurkumi, kurkumin djeluje kao snažan antioksidanas i jaka anti-upalna svojstva, pruža mnoge zdravstvene prednosti.
Na ovaj način možete pripremiti ovaj ljekoviti napitak.

Topla voda od kurkume sa limunom i medom – Recept:

Potrebni sastojci:

  • Pola limuna
  • Pola žilice kurkume
  • Topla voda
  • Organski med (ako želite)

Način pripreme:
Iscjedite pola limuna u čašu, dodajte toplu vodu i kurkumu, sve dobro izmješati. Ako želite možete dodati malo meda da bi ovaj napitak zasladili.

Šta je kurkuma?

Usko povezana s sa đumbiromi, kurkuma je višegodišnja biljka porijelom iz Indija koja nosi znanstveni naziv Curcuma longa. Kurkuma se dobiva od korijena biljke, koja se suši prije nego što se melje u prah. Potrebna je specifična temperatura i okoliš kako bi kurkuma rasla, tako da nije široko uzgojen u cijelom svijetu, ali se izvozi iz Indije zbog svoje popularnosti kao začin ali i kao lijek. Svijetla žuta boja kurkume možda je najupečatljivija karakteristika. Sigurno ste ga vidjeli, čak i ako ga niste prepoznali, i ako ste ikada uživali u indijskoj hrani, gotovo ga ste ga konzumirali.

Kurkuma ima malo mirisa poput senfa, ali ima vruću goruću goruću kiselinu koja nadopunjuje raznovrsna jela. Biljka je također pohvaljena kao jedan od najobuhvatnijih i najmoćnijih biljnih lijekova u ayurvedskim tretmanima i drugim tradicionalnim kulturnim lijekovima. Kurkumin je najvažniji aktivni sastojak ove super biljke.

Zdravstvene prednosti pijanja kurkuma vode sa limunom i medom

Održava dijabetes pod kontrolom
Kurkuma učinkovito smanjuje otpornost na inzulin i sprečava dijabetes tipa 2. Ipak, prije uporabe kurkuma, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer uporaba nekih jakih lijekova u kombinaciji s kurkuma može dovesti do niskog šećera u krvi ili hipoglikemija.

Protuupalna i antioksidativna svojstva
Kronična upala ozbiljno šteti tjelesnim tkivima. Aktivna komponenta kurkuma, kurkumina, ima snažno protuupalno djelovanje, te je učinkovit kao mnogim komercijalnim anti-upalni lijekovi.

Ublažava artritis
Kurkuma, zbog svoje jake antioksidativna svojstva, učinkovito uklanja štetne slobodne radikale koji oštećuju stanice u tijelu. Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zgloba.

Sprječava bolesti srca
Brojne studije pokazale su da kurkumin sprečava nakupljanje plaka koji začepljuje arterije i uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.

Sprječava rak
Ova nevjerojatna začin sprječava proliferaciju ili opstanak gotovo svih vrsta tumorskih stanica, a njegova je uporaba vrlo koristan u slučaju raka.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.