Lavanda je korisna kod liječenja mirgene

Miris lavande smiruje i smanjuje migrene povezane s upalom u krvnim sudovima, tvrde znanstvenici Sveučilišta Maryland. Cvjetovi lavande sadrže spojeve koji imaju ljekovita svojstva, a njihova aroma nježno smiruje simptome migrenske glavobolje.
lavanda kao lijek glavna
Brojni pacijenti potvrđuju kako su tjeskoba i stres dva česta simptoma migrene. A njih je, tvrde ljubitelji alternativne medicine, moguće ublažiti mirisom lavande. Ona ublažava simptome depresije i anksioznosti, a njena aroma stimulira osjetila povećavajući kognitivni potencijal.

Lavanda pomaže opuštanju, olakšavajući san osobama koje muči nesanica, kao i pacijentima koji pate od bolova izazvanih migrenama.

Znanstveni dokazi sugeriraju da upotreba lavande kroz aromaterapiju pomaže smirivanju nervoznog živčanog sustava, pomažući osobama da se osjećaju pozitivnije.

Osim toga, pozitivan utjecaj lavande pomaže iscrpljenim osobama s migrenom da se lakše nose sa kroničnim bolovima.

Mučnina je simptom prisutan kod većine pacijenata koji se žale na migrenske glavobolje. Kako bi na prirodni način ublažili mučninu kod bolesnika, njemačke zdravstvene vlasti su odobrile uporabu ljekovitog lavandinog čaja za ublažavanje simptoma mučnine izazvane migrenom.