Lični pečat svakog doma

Autor Datum 20/06/2018

Za prozore se kaže da predstavljaju oči jednog doma, a kao neizostavni deo enterijera su svakako zavese i draperije. Međutim, postoje određeni stilovi za uređenje stanova koji ne podrazumevaju stavljanje zavesa na prozore. Svakako, sa zavesama ili bez njih važno je odabrati prave boje i određene materijale nameštaja, zavesa i ostalih dekorativnih elemenata za svoj životni kutak.

Ako uređenje stanova prepustite dizajneru, onda znajte da je važno da mu predočite svoje želje, jer bi trebao da date svoj pečat enterijeru vašeg doma. Naime, ako ste se već usaglasili oko glavnih komada nameštaja i njegovog rasporeda, onda bi trebalo sada da se usredsredite na određene sitnice kojima ćete dati svoj lični pečat.

Ako je uređenje stanova po određenim pravilima, recimo ako se odlučite za minimalistički stil, onda slobodno izaberite neki detalj kojim ćete razbiti boje u vašem domu. Kada je o minimalizmu reč, pored crne i bele možete se odlučiti za neku šarenu vazu za cveće ili autentičnu sliku na zidu.

Ako se odlučite za skandinavski stil, onda će bela boja biti dominantna u vašem enterijeru. Međutim, kada se već odlučite za neki stil, to ne znači da bi trebalo da se držite pravila. Uvek možete ubaciti neki svoj omiljeni komad nameštaja ili dekoraciju koja će ukazati na vas.

Recimo, ako je uređenje stanova po principu feng šui filozofije, to ne znači da ćete vi sobne biljke imati isključivo samo u kuhinji, već možete po sopsttvenom nahođenju da dodate još neku cvećku u vašu dnevnu sobu. Sve zavisi od ukusa i želja ukućana.

Draperije – zaštita prozora zimi

Deblje zavese ili draperije biraju se za spavaću sobu ili one prostorije koje su okrenute suncu. Takođe, posebnu ulogu draperije imaju zimi, jer sprečavaju hladan vazduh da uđe u prostoriju i tako se održava željena temperatura u domu.

Naravno da nisu zavese presudne kada je grejanje u zimskom period u pitanju. Kada već mislite da nema načina kako da smanjite troškve za grejanje tokom zimskih meseci, onda bi trebalo da znate da su panelni radijatori odličan izbor. Uz pomoć njih, moguće je uštedeti na prostoru, ali i na troškovima za grejanje, a pritom veoma brzo postižu željenu temperaturu. Više o njima pogledajte na sajtu https://www.rovex.rs/modeli-norveskih-radijatora.

Zavese – najvažniji dekorativni element

Često izbor zavesa može da iskomplikuje uređenje stanova. Danas sun a tržištu dostupne različite boje, dezeni, materijali, veličine, dužine i nekada se baš nije lako odlučiti. Trebalo bi napomenuti da osim što služe kao dekoracija, zavese imaju i zaštitnu ulogu.

Naime, one propuštaju svetlost i čuvaju toplotu doma, pa od namene prostorije zavisi da li ćete imati i koje ćete zavese izabrati. Nekada one dopunjavaju prostor i zbog toga se biaju neutralne boje. Kada želite da dodate neki upadljiv detalj u svoj enterijer, onda jarka i upadljiva zavesa dobro dođe.

Trebalo bi znati da je važno i kakva je prozirnost zavesa, jer ako je u pitanju dnevna prostorija, onda zavesa ima ulogu da nas zaštiti od spoljašnjeg sveta i služi samo kao dekorativni element enterijera. Tada se biraju laganiji materijali i tanke zavese najčešće svetlijih boja koje će dati posebnu svežinu dnevnom boravku.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.