Liječenje pčelinjim proizvodima

Ljekovita i hranjiva svojstva meda i ostalih pčelinjih proizvoda odavno su dokazana, a prema novim istraživanjima, primjena ovih proizvoda u tretiranju bolesti sve je veća.

Apiterapeuti navode da su najbolji rezultati zabilježeni u liječenju psorijaze, ekcema, za regeneraciju jetre, protiv slabokrvnosti, peludne hunjavice, za reguliranje metabolizma kolesterola, za zaštitu zubi i desni, a svima je dobro poznato da svakodnevno konzumiranje žličice meda na “tašte” (na prazan želudac), utječe na obrambenu sposobnost organizma.

Da bi se apiterapija pravilno primijenila u liječenju, prije svega je važno primijeniti točnu dijagnostiku, što se utvrđuje metodama klasične medicine. Kako bi ustanovio dijagnozu, apiterapeut će od vas tražiti da obavite kompletne biokemijske i hematološke analize krvi i alergološke testove (ovo je vrlo važno jer postoje ljudi koji su preosjetljivi na sve pčelinje proizvode).

Med je viskokvalitetne vrsta ugljikohidrata i monosaharida (prostih šećera) koji se brzo razgrađuju, prelaze u krv i tako cijeli organizam opskrbljuju energijom.

Izuzetan je kao preventiva protiv raznih oboljenja, jača imunitet i ljekovit je u tretiranju mnogih bolesti. Nezamjenjiv je za oporavak od prehlada i virusa, ublažava kašalj, a ima primjenu iu tretmanu ožiljaka, posjekotina i opekotina. U vremenima kada nisu postojali antibiotici koristio se i za tretiranje otvorenih rana kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Za održavanje dobrog zdravlja preporuka je da se uzima tri puta dnevno, a poželjno je da se rastvori u vodi, soku, mlijeku ili mlakom čaju. Bolje je koristiti ga u tekućem obliku (otopljenog u tekućini) nego koncentriranog. Prilikom konzumiranja potrebno ga je što duže zadržati u ustima, jer se na taj način djelomično resorbira preko sluznice usne šupljine.