Lijepa i sjajna kosa tokom ljeta uz ove savjete

Pored kemikalija kojima skoro svaka žena tretira svoju kosu, na strukturu kose najviše utječu sunčeve zrake. Prema tome ljeti su vam potrebni preparati koji sadrže zaštitni faktor, kako vam kosa ne bi postala lomljiva, kako ne bi pucala i gubila boju i sjaj.
lijepa i sjajna kosa tokom ljeta

Masna kosa

Čak i masna kosa može biti oštećena i ispucalih vrhova. Kako biste vratili sjaj vašoj kosi nemojte često češljati kosu ili prolaziti prstima kroz nju. Kosu redvno perite šamponom za masnu kosu, a ukoliko morate koristiti balzam stavite ga samo na vrhove, nikada od samog korijena. Potrudite se da kosu ne perete vrućom vodom i kada koristite sušilo nemojte ga previše približavati korijenu kose.

Ofarbana kosa

Kako biste spremili sjaj i boju ofarbane kose koristite šampone namijenjene za obojenu kosu. Također i balzami trebaju biti takvi da sadrže komponente koje će sačuvati sjaj i intenzitet boje. Ako je vaša kosa ipak izbedela nemojte je ponovo farbati, nego je osvježite kolor šamponom, farbom bez amonijaka ili farbom na biljnoj bazi. Na taj način vaša kosa će izgledati blistavo, a nećete je izlagati dodatnim oštećenjima.

Zaštita od klora i morske soli

Kosu biste svakako trebali zaštititi od klora i morske soli. Najbolji način za to je da svaki put kada izađete iz bazena ili mora kosu isperete. Bilo bi dobro da nosite kapu za kupanje koja će vas zaštiti od ovih faktora. Plava farbana kosa ili kosa s pramenovima pozeleni nakon kvašenja u bazenu. Tu možete primijeniti jednostavan trik kako biste izbjegli zelenilo kose. Na kosu stavite kečap, držite ga oko 20 minuta. Nakon toga kečap isperite mlakom vodom i zatim kosu operite na uobičajan način sa šamponom.
Izvor:ljepota.ba