Lisabon – najzapadniji evropski grad

Autor Datum 05/09/2018

Na obalama Atlantika na ušću rijeke Taugus nalazi se najzapadniji grad Evrope, živopisna portugalska prijestolnica Lisabon. Legendarni “bijeli grad” izgrađen je na sedam brežuljaka. Upozorenje za djevojke ga žele posjetiti –s obzirom da ćete zbog strmih ulica stalno morati ići uzbrdo i nizbrdo ne nosite cipele sa visokim potpeticama.

Toranj Belém - Lisabon

Toranj Belém – Lisabon

Jedan od dijelova grada koji morate posjetiti je luka Belem, odakle je Vasco De Gama krenuo ka Indiji, gde je 1499. godine stigao prvi. Torre de Belém (Kula Belem) je jedna od najinteresantnijih atrakcija Lisabona. Datira iz XVI vijeka kada je služila kao utvrđenje na sredini rijeke Tezho, a danas je zaštićena od UNESCO-a. Vanjski zidovi izrezbareni su konopcima u stijeni i otvorenim balkonima, kao i Muriskim osmatračnicama i utvrđenjima sa puškarnicama u obliku štitova.Tu se nalazi i manastir gdje su sahranjeni De Gama i najveći nacionalni pjesnik Da Chamois. O zlatnoj eri Portugala svjedoče brojni spomenici na kojima su osnovni motivi jedra koja podsećaju na vrijeme kada je nacija, s leđa stešnjena planinama, krenula da se širi jedinim mogućim putem – preko okeana, do Indije i nepoznatog svijeta: Brazila i Latinske Amerike. “Padrao de Deskombrimentos” (Spomenik otkrićima), stoji na mjestu odakle su isplovljavali brodovi Vaska De Game i drugih moreplovaca koji su razbili mit o kraju svijeta.

Kroz Alfamu, poznatu maorsku četvrt se još uvijek osjeti melankolija iz nježnih Fadovih pjesama.

Snježno bijele kuće i uske zavojite uličice odaju šarm prošlih vremena. Ne propustite posjetiti Sao Jorge srednjovjekovni dvorac sa deset tornjeva; lisabonsku katedralu iz 12. vijeka; viseći crveni most na rijeci Taugus koji neopisivo podsjeća na Golden Gate u San Franciscu; vožnju starim tramvajem koji je prava turistička atrakcija. Lisabon obiluje mnoštvom muzeja i restorana gdje uz bakalar možete popiti i porto, piće koje je sinonim Porugala.

Lisabonska arhitektura otkriva slojeve naslaganih kulturnih utjecaja i vladavina koje su se ispreplitale više od dvije hiljade godina.

Osnovali su ga Feničani još u prerimskom dobu, a zatim su za njega stalno ratovali sa Grcima i Kartaginjanima. Veliki akvadukt svjedoči o danima rimske vladavine, kada je Felisitas, kako je Julije Cezar nazvao Lisabon, bio najvažniji grad na Iberijskom poluostrvu. Azulezos, keramičke pločice i druga fasadna ornamentika, podsjećaju na četiri vijeka dugu mavarsku okupaciju, čiji se arhitektonski uticaji i kasnije, kada je Portugal u dvanaestom vijeku oslobođen, neraskidivo miješaju sa renesansnim, baroknim i gotičkim elementima.

U blizini najdužeg mosta u Evropi – Vasco de Gama za potrebe održavanja svjetske izložbe EXPO 1998. godine izgrađen je veliki Parque Das Nacoes (Park nacija). U njegovom kompleksu se nalazi i Ocenanari, jedan od najvećih svjetskih akvarija unutar kojeg se mogu vidjeti četiri različita okeana: Atlantski, Pacifički, Indijski i Antarktički, sa svim ribama, florom i faunom. Kod Expoa se nalazi Oriente, glavna metro stanica/autobusni/željeznieki kolodvor, a odmah prekoputa Orientea je šoping centar Vasco da Gama izdanak moderne arhitekture sa staklenim svodovima kroz koje teče voda i ekskluzivnim prodavnicama.

Na pola sata vožnje sunčanim autoputem od portugalske prestonice nalazi se Kaškaiš. To je mondensko mjesto na obali, gde u ljetnjim mjesecima možete sresti španskog kralja Huana Karlosa, a ranije njegovog oca i još nekolicinu monarha i pripadnika visokog plemstva koji ovde vjekovima imaju svoja imanja.

Budući da je jaka katolička zemlja, u Portugalu je abortus zabranjen. To je ono što jako pogađa mlađe generacije. Do sada je u nekoliko navrata održavan referendum o tome da se abortus dozvoli, ali to nije prošlo. I zbog toga, i zbog mnogih drugih stvari, mladi u Lisabonu se, čini se, najviše izražavaju grafitima.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.