Lista namirnica koje su jako dobre za zdravlje

Autor Datum 13/04/2018

Većina ovih namirnica koristi se u svakodnevnoj prehrani. A kada znate na koji način mogu ojačati vaš organizam, koristit ih još više …

Zova – dobra protiv gripe i upala

Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripe, dok slatko od plodova zove najučinkovitije obnavlja zalihe željeza u organizmu. Poznata je kao stari narodni lijek.

Gljive šampinjoni – dobre protiv virusa, bakterija i tumora

Nemojte odbacivati ​​gljive kao slabo hranjive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijumom u organizmu se povezuje s povećanim rizikom od gripe, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su bitni za imunološki sustav čovjeka. Također, gljive su općenito dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

Lubenica – dobra protiv infekcija

Pored toga što je puna tekućine i odlična za osvježenje, zrela lubenica je bogata snažnim antioksidansom glutationom koji jača imunološki sustav u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom, mekom dijelu lubenice blizu kore.

Kupus – bogat vitaminom C

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imunološki sustav. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vrijeme zimskih mjeseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (bijelog, crvenog) u juhu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranjivu vrijednost vašeg obroka.

Bademi – dobri protiv stresa

Šaka badema pomaže vratiti vaš imunološki sustav od posljedica stresa. Preporučena dnevna količina badema od četvrtine šalice je dovoljna da pokrije skoro 50 posto dnevne potrebe organizma za vitaminom E, koji podiže imunološki sustav. Također, bademi sadrže B vitamine – riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Grejpfrut – sadrži dosta vitamina C

Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima – prirodnim, kemijskim spojevima koja čuvaju imunološki sustav. Ako niste ljubitelj grejpa, probajte naranče ili mandarine.

Pšenične klice – vrlo hranjive

Pšenične klice su dio pšeničnog zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla. Zato su pšenične klice vrlo hranjive. Bogate su cinkom (Zn), antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima. Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju biljnih vlakana, proteina (bjelančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je dio brašna koje se koristi za pravljenje kruha i peciva zamijeniti s pšeničnim klicama.

Jogurt – dobar protiv prehlade

Jedna šalica jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte popis aktivnih kultura na etiketi. Također, pogledajte ako jogurt sadrži i vitamin D. Istraživanja su pokazala da postoji veza između niske razine vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobivanja prehlade i gripe.

Ostrige – dobre za mušku plodnost

Ostrige su poznate kao afrodizijak i kao hrana koja jača imunološki sustav. Obje tvrdnje se mogu smatrati točnim jer ostrige sadrže cink (Zn) koji je važan za mušku plodnost. Naime, niska razina cinka u organizmu se povezuje sa sterilitetom kod muškaraca. Najnovija ispitivanja pokazuju da cink posjeduje i neka antivirusna svojstva mada nije još utvrđeno zbog čega. Mađutim, pouzdano se zna da je cink dobar u zarastanju rana.

Češnjak – dobar protiv čireva i stomačnog tumora

Češnjak je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunološkog sustava osobito od štetnog djelovanja bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savjet za kuhanje: češnjak oljuštite, nasjeckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji prije kuhanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imunološki sustav.

Špinat – obnavlja stanice i DNK

Špinat je vrlo hranjiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih stanica i popravku DNK. Također, špinat sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite špinat kao sirov ili blago skuhan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih ljekovitih svojstava.

Čaj – uništava slobodne radikale

Zeleni ili crni? Oba čaja su bogata polifenolima i flavonoidima koji su dobri u borbi protiv bolesti. Naime, ovi antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji oštećuju stanice našeg organizma. Čaj s kofeinom ili bez? Oba su jednako dobra.

Slatki krumpir – smanjuje rizik od tumora

Kao i mrkva, slatki krumpir sadrži antioksidans beta-karoten koji uništava slobodne radikale. Također, slatki krumpir sadrži i vitamin A koji usporava starenje i smanjuje rizik od nekih tumora.

Brokula – bogat vitaminom A i C

Brokula je bogat sastojcima koji podižu imunološki sustav: vitamin A, C i glutation. Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogaćujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.
Izvor:depo.ba

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.