Ljekovite biljke koje možete sami uzgajati

Biljke koje se koriste za čajeve su izuzetno lake za uzgoj. One su praktično divlje biljke koje rastu bez ikakve posebne njege. Vrlo su korisne kao lijekovi, ali imaju i vrlo ugodan miris i izgled pa ih možete uzgojiti i kao cvijeće na balkonima i prozorima.

Kamilica

Poznata po svom umirujućem djelovanju ima nježne bijele cvjetove sa žutim središnjim dijelom. Izuzetno nježan cvijet se gaji tako što ga posijete u saksiju i stavite ih na prozor, a cvjetaju od lipnja do listopada. Cvjetovi rastu 10 cm u visinu, i kada dosegnu tu visinu potrebno ih je ošišati škarama i ostaviti u ZATAMLJENA prostoriju da se osuši.

Čaj se priprema tako pto se cvjetovi i listovi potope u vrelu vodu 5 minuta, zatim se procijedi, zasladi i pije.

Nana

Nana je izuzetno korisna za probavne probleme, ali i za osvježenje daha. Ovu višegodišnju biljku možete posaditi iu zemlju u dvorištu ili u neku dublju saksiju. Ona se brzo širi i izuzetno je lagana za održavanje.Zimi potpuno nestaje, da bi se s prvim proljetnim danima pojavila u svoj ​​svojoj raskoši. Čaj od metvice je izuzetno lijekovi, a koristite cijelu osušenu grančicu koju na par minuta potpite u ključalu vodu.

Nanom možete napuniti i pamučne torbice koje ćete držati u ormaru za ugodan miris.

Đumbir

Đumbir je tropska biljka koja može rasti i kod nas u zaštićenim uvjetima. Kupite korijen đumbira i posadite ga u saksiju i držite ga na toplom do prvih ljetnih dana, tada ga iznesite van. Kada biljka počne širiti, presadite je u veću saksiju. Pustite da se biljka osuši iu jesen izvadite korijenje. Čaj od đumbira se koristi tako što se od korijena odsiječe mali komad i stavi u kipuću vodu, drži se pet minuta nakon čega je čaj spreman.

Pored ovih čajeva možete koristiti i lipu koja raste u vašem ili u dvorištu vaših susjeda. Uberite listove i cvjetove lipe, osušite ih u zamračenoj sobi i zapakirajte u tegle kako biste lakše ih koristiti za čaj.