Ljekovite kombinacije hrane za zdravlje

Već smo naučili koja je hrana bolji odabir ako želimo zdravu i uravnoteženu prehranu, a sada liječnici i stručnjaci otkrivaju kombinacije namirnica koje zajedno imaju još bolji učinak na naše zdravlje.

1. Niži krvni tlak

Ako volite zeleno lisnato povrće i maslinovo ulje, spojite ih, napravite svježu salatu, jer zajedno pomažu kod snižavanja krvnog tlaka.

2. Snizite razinu kolesterola

Ukoliko jedete meso poput burgera, dodajte mu avokado. Budući da je avokado izvrstan za zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog kvalitetnog sastava masnih kiselina, pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje. Tako ćete ublažiti negativni efekt koji tijelu donosi masno i prženo meso.

3. Obilje antioksidansa

U nadolazećim mjesecima sigurno ćete rado popiti šalicu čaja kako biste se zagrijali ili liječili prehladu. Svakako joj dodajte i svježe iscijeđeni limun jer će vitamin C pomoći dobiti više antioksidansa iz čaja.
4. Spriječite upale

Ako volite pomalo neobičan okus kurkume, probajte što češće je kombinirati s crnim paprom. Znanstvenici su otkrili da u toj kombinaciji papar za čak 2000 posto pojačava sve zdravstvene prednosti kurkume. Glavni sastojak ovog začina, kurkumin, poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

5. Više kisika i energije

I posljednja preporučena kombinacija je špinat sa sokom od naranče. Sigurno znate da u špinatu ima željeza, koje je jedan od najvažnijih minerala jer tijelu osigurava kisik i energiju. Da biste pojačali njegovu apsorpciju, složite špinat na salatu s kriškama naranče, grejpa i, npr., Feta sira. U nedostatku naranče može vam pomoći limun koji je također bogat vitaminom C.
Izvor:stvarukusa