Ljekovitost kore od jabuke

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Sve što trebate učiniti jest da je operete i pojedete. Oni izbirljivi će pak, oljuštiti koru, a to je najgora stvar koju možete uraditi. Evo i zašto!
jabuka kora

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utječe na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utječe i na pamćenje

Studija koja je provedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alzheimerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Borac protiv raka

Tijekom istraživanja koje je provedeno 2007. godine na Cornell Sveučilištu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i stanice raka dojke.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od pretilosti.