Ljetna hrana za vaš lijep izgled

Autor Datum 09/07/2018

Velika izloženost suncu tijekom ljeta mnogim ženama ne ide na ruku jer njihova koža postaje starija! Ali sreća pa postoje mnoge namirnice koje imaju zadatak da očuvaju njihovu mladost. Biokemičarka i nutrcionistkinja Paula Simson kaže kako se svaki nedostatak u prehrani automatski vidi na koži, s obzirom da je ona naš najveći organ.

Baš zato treba voditi računa o onome što stavljate u tanjur, a potom iu usta. Posebna pogodnost je ta što je ljeto zapravo vrijeme za mnoge sezonske namirnice koje imaju zadatak da vas što duže održe mladim i lijepim. Znači, slobodno se sunčajte, ali vodite računa o svom jelovniku.
Budete li jeli sljedeće namirnice, nećete morati brinuti za svoj dobar izgled.

Lubenica

Ovo voće, simbol ljeta, sadrži oko 90 posto vode koja odlično hidratizira tijelo. Puna je vitamina C koji je potreban za proizvodnu kolagena. Antioksidansi iz lubenice sprječavaju starenje.

Bobičasto voće

Kupine, borovnice, maline, jagode odlične su jer su bogate antioksidansima i štite kožu od štetnog utjecaja sunca.

Ananas

Osim što sadrži vitamine i minerale, ovo tropsko voće sadrži bromelin koji pomaže u borbi protiv upala. Odličan je kod otežanog varenja proteina, a svježe iscijeđeni sok ananasa djelotvorno liječi upaljeno grlo. Konzerviranjem ananas gubi oko 60 posto vitamina, a bromelin se inaktivira.

Citrusno voće

Naranča, grejp, limuni, limeta svi su odlični za kožu. Sadrže vitmanin C i amino kiseline poput prolina i lizina, koji imaju veliku ulogu u proizvodnji kolagena. Uz ovo voće koža izgleda mlađe.

Krastavac

Iako su krastavci poznati kao beauty hrana za oči, Simpson naglašava da su puni vode i odlični su upravo za konzumaciju leti.

Paradajz

Simspon paradajza naziva “superhranom za stanice kože” zahvaljujući likopenu koji ne samo da potiče proizvodnju kolagena, već se uspješno bori protiv malih bora.

Lišće maslačka

Ako lišće maslačka nije u vašem miksu salate, trebalo bi biti, kaže Simpson. Mlado lišće puno je vitamina i minerala i neobično je ukusna za pravljenje zelene salate. Ono će vas opskrbiti dnevnom dozom vitamina A, K i C. Dobar je u borbi protiv akni i ekcema.

Losos

Ako naručujete nešto s jelovnika plodova mora, odlučite se za losos. Bogat je masnim kiselinama omega -3, koje su ključna komponenta u regulaciji proizvodnje ulja u stanicama kože.

Kokosova voda

Umjesto da posegnete za napicima punim šećera, Simpson predlažete da elektrolite nadoknadite pijući kokosovu vodu. Pomaže očuvanju mladalačke i lijepe kože, sve zahvaljujući velikoj moći hidratacije i velikoj dozi kalija, koja pomaže prijenosu nutrijenta i kisika do kože i tako potiče cirkulaciju.
Izvor:tporal

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.