Loše kombinacije hrane koje škode zdravlju

Autor Datum 27/03/2018

Određene namirnice su same po sebi zdrave, ali u određenim kombinacijama ne utječu povoljno na vaše zdravlje, pa ih treba izbjegavati.

Koje namirnice nikako nisu dobar par i zašto?

Recimo da u istom tanjuru servirate račiće i ananas. Ukusno je, a još ljepše oko, ali je izuzetno teška’kombinacija. Račići se dugo probavljaju, tri ili četiri sata, dok je za varenje ananasa ljudskom organizmu potrebno pola sata. Kada ih unijeti zajedno, račići ometaju probavu voća i ono stoji u želucu dulje nego što bi ako biste ga pojeli samostalno. Kao rezultat dobijete truljenje i fermentaciju i, logično, plinove uslijed ovakvih kemijskih procesa, pa i nadutost.

Voću za varenje treba pola sata do sat.

Povrću i žitaricama sat do dva.

Barenom mesu i ribi najmanje tri ili četiri sata, dok neke školjke ljudsko tijelo svari za tek osam sati.

Problem ne staje kod spomenutih plinova i nadimanja. Iz onog ananasa kojeg ste pojeli sa školjkama tijelo ne može uzeti sve hranjive tvari, jer on praktički truli u želudcu ili crijevima. Oni plinovi koji nastaju zbog fermentacije su otrovni, neki liječnici kažu često kancerogeni, i tijelu je potrebno mnogo više energije za čišćenje. Sasvim su onda očekivani osjećaji umora, razdražljivosti s niskim pragom tolerancije, glavobolja, visok krvni tlak, zatvor, zadah iz usta, različite upale (sve to naročito izraženo ako duži vremenski period jedete ovakve kombinacije hrane).

Nutricionista Tara Alder svakako misli da svako treba da osluškuje svoje tijelo i da svaki čovjek ima svoje specifičnosti kad je probava u pitanju. Ali, misli i da svako treba bar da proba jesti dobre kombinacije hrane kao jedini način da sazna što prija, a što ne. Dugogodišnjim režimom i navikama u jelu ne možete ni znati da li biste se bolje osjećali ako biste probali nešto drugačije.

Tako da ne treba jesti u kombinaciji:

Voće s drugim namirnicama. Brže se probavlja od ostale hrane (mesa, povrća, žitarica) koje ometaju probavu ovi slatkih namirnica što dovodi do fermentacije i truljenja. Voće je puno šećera (pogotovo sezonsko koje prirodno zri) i nije ga lako probaviti zato ga uvijek jedite samostalno. Neki nutricionisti čak savjetuju i da se ne kombiniraju različite vrste. Voćne salate tako nisu sretan izbor.

Životinjski protein sa škrobom. Meso u kombinaciji s kruhom ili tjesteninom ima “prednost” u probavi i duže se probavlja, tako da će kruh ili tjestenina truliti, što dovodi do plinova, nadimanja, umora, glavobolja. Problem su tradicionalne kuhinje koje su uglavnom bazirane na ovakvoj kombinaciji (musake, pilavi, sarme, punjene paprike, lazanje s mesom, pice, istočnjačka jela s rižom, suši …).

Masline i kruh, tunjevina s majonezom, meso prženo na ulju. Loša su kombinacija masti (ulja) i proteini. Masti i ulja za varenje pokreću žuč i kada se kombiniraju s drugim namirnicama (povrćem punim škroba (krumpir), mesom, ribom prije svega) usporavaju njihovo varenje. Rješenje su male količine masti i ulja i kombinacija sa svježim povrćem.

Kombinacija tekućine i hrane nije za pohvalu. Vodi treba 10 minuta da ‘prođe’ kroz organizam, soku 15-30 minuta i ometaju probavu namirnica jer ‘razblažuju’ enzime potrebne za probavu. Zato je prava stvar piti tekućinu 10 minuta prije jela ili sat poslije.

Dva ili više bogata izvora proteina. Tako da su kombinacije meso i jaja ili jogurt i badem ili riba i orah izuzetno zahtjevne za varenje, opterećuju organe, traže mnogo energije (pa ne iznenađuje umor poslije ovakvih obroka). Preporuka je da, ako vam već treba visokoproteinski obrok, jesti jednu vrstu mesa ili ribe, a ostatak neka bude brokula, luk, cvjetača. I, kada jedete meso, neka ono bude posljednji dio obroka jer su tada enzimi u ‘piku rada’. Obrok počnite s lakim povrćem.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.