Ovo su loše navike koje su uzrok bola u leđima

Autor Datum 30/04/2018

Čak i najzdravije osobe mogu osjetiti bol u leđima s vremena na vrijeme. Neki od uzroka ove neugodnosti možda će vas iznenaditi.

Ove navike su uzrok bolova u leđima.

Spavanje na starom madracu

Dobar madrac traje 8 do 10 godina. Ukoliko svoj madrac niste zamijenili duže od 10 godina, vaša kralježnica ne odbija potporu koja joj je neophodna. Zamijenite ga madracem koji nijeni previše tvrd, ni previše mekan, tako da vaša kralježnica ne tone i da dobije potrebnu potporu.

Nošenje velike torbe

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje sa sobom nose maltene cijeli dom, budite sigurni da vam leđa neće biti zahvalna na tome. Nošenje tereta samo na jednom ramenu uzrokuje da vam tijelo postane neuravnoteženo, a to se izravno odražava i na vašu kralježnicu. Umjesto toga, odlučite se za lakšu torbicu. Vaša torba sa svim stvarima u njoj ne bi trebalo težiti više od 10 posto svoje težine.

Visoke potpetice i balerinke

Štikle koje su previsoke tjeraju vas da krivite leđa, stvarajući dodatni pritisak na vaše zglobove. I ravna obuća može biti podjednako loša, ovisno od toga kakvo vam je stopalo. Sandale bez ikakve potpore štete vašem zdravlju, uzrokujući da vam se stopalo pomiče s jedne na drugu stranu i ne raspoređujući vašu težinu podjednako. Pronađite odgovarajuću visinu potpetica koja vam najviše odgovara.

Negativne emocije

Istraživači su otkrili da ljudi koji češće praštaju su manje ozlojeđeni, manje depresivni i bijesni, i imaju manje bolova. Vaše emocije, napetost u mišićima i misli mogu izravno utjecati na jačinu vaših bolova. Ne samo da se stres i zadržavanje emocija loše odražavaju na vaše fizičko zdravlje, već vam nipsihički neće donijeti ništa dobro.

Cjelodnevno sjedenje

Loše vijesti za sve vas koji radite uredski posao – on nije dobar za vaše zdravlje. Može vam biti udobno sjedite tijekom cijelog dana, ali većina nas ne sjedi pravilno dok radimo za kompjuterom, što slabi naše mišiće leđa, jer nisu aktivni. Također, sjedenje vrši 50 posto veći pritisak na vašu kralježnicu nego stajanje. Kada sjedite, naslonite se što više, pod kutom od 130 stupnjeva, kako biste smanjili sabijanje diskova u kralježnici. Na kraju, budite sigurni da držite glavu pravo, ne previše naprijed, kada koristite računalo.

Pod stresom ste

Ukoliko ste pod stresom, i vaše tijelo je napeto. Mišići leđa i vrata su napregnuti. Ukoliko se duže vrijeme tako osjećate, ne pružate priliku mišićima da se opuste, te izazivaju bol u leđima. Meditacija, vježbe i topla kupka provjereno pomažu kod ovakvih situacija.

Preskačete vježbanje

Vježbe potiču jačanje mišića koji drže leđa. Ukoliko se ne bavite fizičkom aktivnošću, leđni mišići slabe, a samim tim i kralježnicu. Vježbe za jačanje leđnih mišića i abdomena vaš su spas.

Previše jedete brzu hranu

Brza hrana je visoko kalorična, a siromašna vitaminima i mineralima, te predstavlja prvi korak ka debljanju. Višak kilograma stvara pritisak na leđa. Pretile osobe imaju veći rizik da obole od osteoartritisa. Ne dozovolite vam kilaža kvari raspoloženje i stvara bolove u leđima. Pribjegnite zdravijim navikama. I male promjene značit će mnogo za vaš organizam. Skidanje pet do deset posto trenutne težine, povoljno će utjecati na zdravlje i smanjiti pritisak na leđa.
Izvor:Still

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.