Loše navike radi kojih gubite kosu

Autor Datum 03/08/2018

Doktor Alan Baumann koji se bavi transplantacijom kose ističe da mnogi aspekti našeg života, od toga što jedemo do toga kako stilizuje kosu, utječu na jačinu korijena i same vlasi. Ali, dobra vijest je da kosu možemo očvrsnemo unevši neke promjene, samo prije toga treba da uvidimo čime sabotiramo zdravlje svoje kose i loše navike izbacimo iz rutine.

1. Tuširanje toplom vodom

Vruća voda dehidrira vlasi kose (kao i kožu), što uzrokuje suhu kosu sklonu lomljenju. Pranjem u parnoj kupki ispirete obrambena ulja koja svaka kosa posjeduje, ali i pore na tjemenu počinju pojačano raditi, što dodatno uništava korijen i može uzrokovati perutanje kose. Zato radije malo snizite temperaturu, a kosu ispirite što hladnijim mlazom vode.

2. Poslužite vruće aparate za stiliziranje

Visoka temperatura uništava proteine od kojih se sastoji vaša kosa i njezin obrambeni omotač. Jednom kad se taj “omotač” uništiti, ravnoteža vlage je poljuljana i vaša kosa je sklonija lomljenju. Ograničite korištenje bilo kakvih aparata, čak i sušila za kosu, na dva do tri puta tjedno. Pokušajte aparate koristiti na najnižnoj mogućoj temperaturi, a prije korištenja kosu zaštite zaštitnim sprejom.

3. Rigorozne dijete

Izgladnjivanje tjera tijelo da to malo energije koju ima usmjeri prema nužnom funkcioniranju, kao što je rad srca i mozga, umjesto da pomaže rastu kose. Jedan od glavnih i prvih simptoma kod dijagnoze anoreksije jeste veliki gubitak kose. Pazite na zdravu prehranu u kojoj imate dovoljno zastupljenih bjelančevina kao što su riba, piletina i mahunarke, jer se kosa prvenstveno sastoji od bjelančevina i, ako ih ne konzumirate dovoljno, ona će to prva osjetiti.

4. Loše postupate s mokrom kosom

Vlasi nisu nikad lomljivije i nježnije nego kad su mokre. Grubo raščešljavanje, ali i trljanje mokre kose, stvorit pravo okruženje za njeno lomljenje i opadanje. Minimizujete raščešljavanje tako što ćete kosu pročešljati prije pranja. Također, nemojte kosu trljati ručnikom, kako biste je osušili, nego je lagano pritisnite kako bi ručnik upio vodu.

5. Čvrsto vežete kosu

Ako je visoki rep ili punđa vaša omiljena frizura, pazite. Naime, ovakve frizure vrlo često stavljaju dodatni pritisak na folikule kose, što uzrokuje njihovo oštećivanje i trajno uništavanje. To može dovesti do ćelavljenja, kod čega se trajno oslabljuje folikula i kosa više nikad ne može rasti na tom mjestu. Opustite rep. Pokušajte nosite raspuštenu kosu kad god je to moguće, pogotovo dok spavate. A, ako baš morate vežete rep, neka bude mekano vezan.

6. Koristite proizvode za dugotrajno stiliziranje kose

Ako na vašem gelu ili laku za kosu piše da učvršćuje cijeli dan ili ekstra jako, znači da sadrži puno alkohola i uništava vašu kosu, čineći je suhom i krhkom. Nakon što pročešljate kosu na koju su naneseni takvi proizvodi, ona će automatski pucati i opadati. Izbjegnite korištenje bilo kakvih proizvoda od kojih vam je kosa kruta ili gnjecava. Radije se odlučite za mekša rješenja kao što su kreme za stiliziranje koje održavaju frizuru, ali i zadržavaju prirodnu vlažnost kose i ne uzrokuju trenje prilikom češljanja.

7. Koristite oralnu kontracepciju

Ako ste žena koja se ubraja u mnogobrojnu skupinu onih kojoj kosa pojačano opada zbog hormonske neravnoteže, pogrešne antibebi pilule mogu dodatno oslabiti vašu kosu. Pilule koje sadrže androgene mogu pojačati gubitak kose kod osoba preosjetljivih na te hormone, ako one to ne znaju. Prebacite se na druge pilule ako vam se čini da vam trenutne ne odgovaraju, a ako želite provjeriti da li ste preosjetljivi na androgene hormone, zamolite liječnika da vas pošalje na testiranje.

8. Češkate glavu

Ako vas svrbi teme, češkanje bi moglo dovesti do opadanja kose. Jednom kad je vidljiv je ne folikula, vlasi su sklonije lomljenju. Kako biste se riješili svrbeža, koristite posebne šampone koji sadrže selen, cink ili ulje čajevca. Ako vam, pak, ne odgovaraju proizvodi koji se mogu kupiti u drogerijama, neka vam liječnik prepiše antibakterijski šampon ili pjenu od kortikosteroida kortizona.

9. Upijate sunce

Čak i ako ste (pametno) odustali od sunčanja, šanse su da je vaša kosa izložena UV zrakama, koji “jedu” jačinu i elastičnost kose. Produženo izlaganje UV zrakama oslabit “omotače” folikule zbog čega će kosa oslabiti i lomiti se, pa će vrlo vjerojatno biti sve manje i manje. To možete spriječiti tako da izvan nositi šešire kad god je to moguće, a možete koristiti i regeneratore za kosu koji se ne ispiru, a koji sadrže UV zaštitu.

10. Ne perete kosu dovoljno često

Sada kad su šamponi za suho pranje kose postali toliki hit, puno je lakše propustiti poneko pranje. To nam odgovara, ali nije baš sjajna vijest za našu kosu. Nagomilavanje proizvoda u kosi ili perut na tjemenu dokazano zatvara folikule i onemogućava rast kose. Nema ništa loše u tome da ponekad preskočite pranje, ali ako to postane navika, proizvodi koje koristite, prljavština i ulje mogu zatvore pore na tjemenu. Svakako perite kosu svaki drugi dan, pogotovo ako se znojite ili koristiti različite proizvode za kosu. A, kako biste spriječili pretjerano isušivanje, prebacite se na šampone bez sulfata.

11. Uzimate određene lijekove

Određeni lijekovi (primjerice antidepresivi) ili hormoni (recimo, oni koji se koriste kao terapija liječenja poremećaja rada štitne žlijezde) mogu uzrokovati gubitak kose. Mogu utjecati na prirodni ciklus rasta kose, te da kosa prerano uđe u fazu mirovanja i opadanja. Pitajte liječnika o alternativnom načinu liječenja i lijekovima koji nemaju utjecaj na rast i gubitak kose.
Izvor:magazin.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.