Lubenica je idealna hrana za trudnice

Autor Datum 07/07/2018

Lubenica je niskokalorična namirnica – energetska vrijednost 100 grama ploda iznosi samo 30 kalorija. Ali zato obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima, zbog čega ima visoku nutritivnu vrijednost. Može brzo da osigura energiju, jer skoro sve kalorije potječu iz ugljikohidrata. Ima prirodne voćne šećere, koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, čak i povećanu, što omogućuje nutrijente za vaše tijelo bez praznih kalorija. Većina šećera u njoj (doduše, sadrži tek šest posto šećera) su u obliku fruktoze i glukoze, koje tijelo može vrlo brzo apsorbira i iskoristi kao izvor energije.

Izvor vitamina, minerala, antioksidansa

Lubenica je bogata beta-karotenom, koji se procesom metabolizma razgrađuje u vitamin A (važan za zdravlje očiju i normalan rast stanica, a posebno za zaštitu sluznice), kao i vitaminom C i E. To su važni antioksidansi, koji štite stanice i sprječavaju oštećenja izazvana djelovanjem slobodnih radikala. Lubenica ima i višu koncentraciju likopena – moćnog antioksidansa, od bilo kojeg svježeg voća ili povrća. Također obiluje vitaminima grupe B, posebno vitaminom B6, koji potpomaže očuvanje imuniteta, pravilno funkcioniranje hormona i živčanog sustava, ima značajnu ulogu u proizvodnji antitijela, a neophodan je i za metabolizam. Bogata je i mineralima: sadrži kalij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, željezo, selen, cink i bakar. Sve te hranjive tvari su posebno važne tijekom trudnoće, jer pomažu održavanje normalnog tjelesnog funkcioniranja.

Brojne koristi i za bebu

Trudnice bi trebali što češće jedu lubenicu, ne samo da svom tijelu osigurati nutrijente, već i da njima snabdeju fetus.

Vitamini A, C i B6, kao i minerali kalij i magnezij, od vitalnog su značaja za razvoj vaše bebe, njenih kostiju, vida, mozga, živčanog i imunološkog sustava, i još mnogo toga. Također, unos likopena je važan i za rast bebe u vašem trbuhu.

Lubenica za bolju krvnu sliku

Lubenica sadrži željezo u istoj količini kao i špinat! To je od posebne važnosti za buduće mame, jer je organizmu potrebno više tog elementa nego inače – radi opskrbe placente (posteljice) i ploda. Velika količina vitamina C prisutna u lubenici omogućuje bolju apsorpciju željeza, odnosno njegovo iskorištavanje. Osim toga, u lubenici ima bakra, koji pomaže da se formiraju crvene krvne stanice. Zbog tih odlika, konzumiranje lubenice može pomoći čak iu slučaju blaže anemije (slabokrvnosti)!

Smanjuje otok

Kod nekih trudnica je prisutno veliko zadržavanje vode u organizmu, posebno oko gležnjeva. Osim izbjegavanja soli, za buduće mame su vrlo pogodni prirodni diuretici. Zahvaljujući visokom sadržaju vode, kao i limunskoj i jabučnoj kiselini, lubenica je izvanredan diuretik, učinkovito pospješuje izbacivanje suvišne tekućine iz organizma, naročito u kombinaciji s agrumima (limun, naranča, grejp). Ako osjećate žudnju za tim namirnicama u trudnoći, možda vaše tijelo pokušava pomoći da se oslobodite viška vode.

Ublažava mučnine
Ako se lubenica jede prije doručka ili kao zdrava užina, uspješno pomaže da se ublaži osjećaj jutarnje mučnine i povraćanja Tome doprinosi visok sadržaj vode i voćni šećeri u njoj. Pojedine buduće mame kažu da su im mučnine bile takve da je lubenica jedino što su mogle zadržati u trbuhu.

Hidratizira vaše tijelo i štiti od UV zračenja

S obzirom da lubenica sadrži oko 92 do 95 posto vode, idealna je namirnica za sprečavanje dehidracije. U svježoj lubenici se nalaze kalij (pomaže funkcioniranje mišića i živaca) i magnezij – minerali koji pomažu u smanjenju grčeva mišića, koji su često prisutni kod trudnica u trećem tromjesečju. To je naročito važno tijekom ljetnih mjeseci, kada se više znojite i tako gubite tekućinu, ali i ako povraćate uslijed jutarnjih mučnina. Visoka razina vode i vitamina u lubenici će pomoći da vaše tijelo ostane hidratizirano, što je važno za sprečavanje trudničkog umora i glavobolje, a pomaže i osloboditi toksina. Zato uzmite krišku lubenice kao zdravu, laku užinu. A sok od lubenice biće prava osvježavajuća gozba – da vas ohladi u vrelim ljetnim danima. Također, bogat sadržaj likopena pomaže u prevenciji štetnog djelovanja sunčanja – prirodno podiže zaštitni faktor kože i obnavlja kožu nakon izlaganja UV zrakama. Svakako, potrebno je koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom, ali je neophodno da se koža štiti i iznutra. Ukoliko lubenicu nanesete kao masku na lice – osvježit ga, a djeluje i na umanjenje blažih bora.
Izvor:yumama.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.