Maca prah – Super namirnica za žene

Autor Datum 10/07/2018

Maca (latinski lepidium meyenii ) je super namirnica koja dolazi iz planinskog lanca Anda u središnjem Peruu. Ove planine imaju vrhove preko dvije milje iznad razine mora. Stoljećima su ga jeli autohtoni ljudi u Južnoj Americi. Međutim, posljednjih se godina proširio na druga područja svijeta. To je najviše zbog toga što ima mnoge zdravstvene i ljekovite prednosti a najviže na zdravlje žena. Maca prah se dobiva iz maca korijena koji je prirodni izvor antioksidansa, minerala i vitamina. Biti će od velike pomoći za regulaciju funkcija tijela. Zahvaljujući svojim energizirajućim, protuupalnim i regulacijskim svojstvima endokrinog sustava, maca prah je vrlo koristan u liječenju hormonalnih i metaboličkih bolesti. Mnogi smatraju da je to “čudo hrana” za zdravlje žena. U današnjem članku ćemo govoriti o nekim zdravstvenim prednostim maca praha za zdravlje žena.

Kontrolira simptome menopauze

Fitokemikalije u maca korijenu imaju zanimljive utjecaje na kontrolu hormonske neravnoteže. To je posebno vrijedno za one koji se događaju tijekom menopauze. Vitamini i minerali sadrže hormonalnu aktivnost. Drugim riječima, ove tvari kontroliraju zajedničke simptome kao što su noćno znojenje. Oni imaju smirujući učinak na vaš središnji živčani sustav. To im omogućuje da smanji kognitivne poteškoće. Pomažu i kod emocionalnih problema poput stresa ili depresije.

Povećava libido kod žena

Hranjive tvari u maci mogu biti vrlo korisne kod žena s seksualnim problemima. To je osobito istinito kada su problemi rezultat hormonalne ili emocionalne neravnoteže. Piće napravljeno od maca korijena ili maca praha kojeg možete kupiti u trgovinama zdrave hrane pomoći će u:

  • Kontroli seksualne disfunkcije,
  • Povećanju razine energije,
  • Povećanju libida

Ako konzumirate male količine maca praha na dnevno bazi to će vam pomoći da poboljšate svoj seksualni život. Također kontrolira proizvodnju hormona stresa.

Poboljšava vaše raspoloženje

Maca ima masne kiseline i esencijalne aminokiseline. Imaju zanimljive učinke na emocionalnu ravnotežu.

Te tvari kontroliraju proizvodnju kortizola . To je hormon koji, osim što uzrokuje stres, može povećati težinu.

Tvari u maci stimuliraju proizvodnju endorfina i serotonina. To su dva neurotransmitera koji se odnose na sreću i dobrobit.

Maca prah štiti vaše zdravlje mozga

Antioksidansi i esencijalne masne kiseline u maci rade kao štit za vaše stanice mozga. Pomažu u borbi protiv pogoršanja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Ove hranjive tvari također imaju protuupalni učinak. Dugoročno, oni smanjuju rizik od kognitivne degeneracije, gubitka memorije i neurodegenerativnih bolesti.

Zdrave masti također uklanjaju višak lošeg kolesterola (LDL) iz vaših arterija. Ovo je važno za dobivanje najveće količine kisika u mozak. Smanjuje rizik da dobijete možadni udar.

Maca prah(korijen) poboljšava plodnost kod žena

Problemi plodnosti postaju sve češći kod žena.

Tretmani koji vam mogu pomoći u liječenju neplodnosti su dosta skupi. Čest se možete desiti da imaju negativn učinak na zdravlje žena.

Neke prirodne metode mogu biti od velike pomoći u liječenju neplodnosti kod žena. To uključuje konzumiranje maca korijena ili maca praha. Poboljšate će proizvodnju hormona.

Povećava gustoću kostiju

Održavanje gustoće kostiju je nužnost za žene koje dođu u menopauzu

Smanjene količine estrogena čine apsorpciju kalcija mnogo teže. Ovo zauzvrat povećava rizik od osteoporoze.

Hrana poput korijena maca korisna je za kontrolu takvog problema. To je zato što maca daje značajne količine kalcija i drugih esencijalnih minerala. Svi skupa pomažu jačanju kostiju

Zahvaljujući svojoj sposobnosti reguliranja hormona, također se bori s neravnotežama hormona koja može dovesti do ovih zdravstvenih problema.

Povećava razinu energije

Bitne hranjive tvari u maca prahu daju vašem tijelu više energije za povećanje vaše mentalne i fizičke performanse. Osim toga, ove hranjive tvari uključuju zdrave masne kiseline i proteine.

Maca prah (korijen) – Gdje kupiti

Maca prah možete kupiti u svim biljnim apotekama.

Maca korijen – Konzumacija

Najbolja opcija da iskoristite sve zdravstvene prednosti maca praha jeste da ga konzumirati u obliku kapsula. U mnogim apotekama možete kupiti maca prah u kapsulama.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.