Makeup greške o kojima treba govoriti

Autor Datum 07/07/2018

Pošto sam u jednom od prethodnih postova pisala o najčešćim makeup greškama, kojih je bilo samo tri. Svi znamo da postoji još mnogo makeup greški koje možemo nekada i nesvjesno napraviti, tako da je vrlo važno govoriti o ovome malo više. Naravno cilj ovog posta nije da uvrijedi nekoga ko je nekada napravio ovu grešku ili misli da ono što za mene predstavlja grešku ustvari i nije greška. Cilj ovog posta je dodatna edukacija u području šminke koji je definitivno čitav svijet sam za sebe. U nastavku Vam donosim neke od stvari koje ja smatram greškama u makeup – u.ž

Zaboraviti očistiti tragove maskare na očnim kapcima

Ovo izgleda vrlo smiješno, jel da ? Vjerujte ovo je jedna vrlo učestala greška u makeup – u. Mnogo puta sam vidjela djevojke koje imaju vrlo lijepo urađen makeup na očima, ali imaju dosta razmrljane maskare okolo. Prvo, ne izgleda dobro. Izgleda kao da u životu imate toliko problema da namate nekoliko sekundi vremena da se sredite i smjesitie. Drugo, čini vas dosta starijim. Crna boja okolo očiju ih vizuelno čini manjim i manje otvorenim, što čitavom licu donosi vrlo umoran i tužan izgled. Zato, ujutru kada napuštate kuću obavezno se dobro provjerite u ogledalu na lijepoj svijetlosti da se ovo ne bi desilo.

Ne izblendati podlogu niz vrat

Ovo sam vjerovatno trebala spomenuti u prethodnom postu, ali nije loše ponovo pisati o njemu. Kao što sam rekla vrlo je teško naći odgovarajuću podlogu u drogerijama. Da bi vam makeup izgledao što bolje vrlo je važno imati sređen i uglađen izgled. Što znači da ne bi smjeli imati linije od podloge. Šta to znači ? To znači da podlogu nanesete samo na lice, pa vam se na okviru lica vide linije, što nikada ne izgleda lijepo. Tako da je vrlo važno nanijetu podlogu na vrat, ne čitav, samo dio odmah ispod lica. To će vam dati uglađen izgled i teško će iko moći primjetiti da imate podlogu na licu, ukoliko je to podloga vrlo prirodnog izgleda.

Previše iscrtavati obrve

Obrve su definitivno postale vrlo važan dio makeup rutine u posljednjih nekoliko godina. Naravno, vrlo važne su za lice jer mu daju okvir. Međutim, ne mora svako imati debele tamne obrve. Kada sređujete obrve vrlo je važno obratiti pažnju na vaše prirodne obrve, njohovu boju, debljinu i dužinu. Želite popuniti obrve da izgledaju što je moguće više prirodno. Ukoliko izaberete pogrešnu boju odmah neće izgledati prirodno. Vrlo je teško naći odgovarajuću boju za obrve posebno za žene koje imaju svijetlu kosu. Preporučila bih upotrebu sjene za oči, kojom ćete samo popuniti vaše obrve prateći njihovu prirodno strukturu. Inače korištenje sjenila za obrve daje dosta blaži efekat od olovke i izgleda prirodnije.

Ne nanositi podlogu za sjenu prije sjenila

Ukoliko nosite sjene svaki dan onda bi definitivno trebali kupiti podlogu za sjenu ukoliko je već nemate. Možete koristiti i korektor koji koristite na licu. Podloge za sjenu omogućuju sjenama da ostaju čitav dan na kapcima, pojačavaju intenzitet sjenila i omogućavaju bolje blendanje sjena. Kao što rekoh, podloge za sjenu imaju mnogo koristi tako da bi trebale biti dio rutine svake žene koja nosi sjenilo svaki dan. Podlogu za sjenu bi uvijek trebalo setovati puderom u kamenu ili nekom svijetlom sjenom da bi se uklonila ljepljiva površina, tako da se sjenila blendaju puno lakše i da bolje izgledaju. Umjesto podloge možete također koristiti i kremaste sjene, samo je vrlo važno da ih setujete sa sjenilom iste boje da se ne bi pomicale na kapcima.

Ne koristiti makeup četke ili spužvice prilikom nanošenja podloge

Većinom sve podloge puno bolje izgledaju kada se nanose kistovima ili makeup spužvicama. Kod podloge želite da izgleda što prirodnije na koži i da se jednostavno stopi sa kožom. Način na koji ćete postići to je da podlogu lijepo izblendate četkicama za blendanje, ili još bolje, spužvicom (beauty blender). Kada koristite spužvicu koja je prethodno namoćena vodom, podloga se topi u vašu kožu tako da na površini izgleda vrlo prirodno i izgleda kao vaša koža.

Ne stavljati kremu prije makeup – a

Vrlo je važno pripremiti kožu za makeup, najbolje je staviti neku hidratantnu kremu ili prajmer koji će omogućiti da šminka traje čitav dan. Ukoliko ne stavite ništa prije podloge omogućavate vašoj koži da upije podlogu, što može dovesti do pojave akni, preuranjenog starenja ili dehidriranja kože.

To je još nekoliko makeup greški o kojima je bilo potrebno diskutovati. Hvala na čitanju!
Azra/SimpleSerenity

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.