Mala bašta na vašem balkonu

Autor Datum 30/06/2016

Mala Bašta i još manji balkon nisu opravdanje da se ne uživa u cvijeću. Naprotiv, mali prostor daje više mogućnosti za kreativnost i česte promjene.
mala basta na vasem balkonu

Uporabom saksija na balkonu ili u dvorištu prostor može se ispuni raskošnim bojama.

Saksije su fleksibilnije od cvijeća u vrtu i mogu svakodnevno da se pomiču i ukrašavaju. Ukoliko su od gline mogu se jednostavno ukrasiti bojom, a plastične mogu se – obuku!

Stare čarape i cipele, papuče i čizme mogu da nađu novi život s cvijećem.

Za ovakve kreacije su naročito pogodne male plastične saksije s jednogodišnjim biljkama. I petunije mogu rasti u gotovo svakom prostoru, pa se mogu staviti u staru torbu i objesiti o ogradu. Kaktusi i čuvarkuće će divno izgledati u cipelama s visokim štiklama, koje su vam bile tijesne i neudobne.

Saksije treba postaviti na mjestima gdje je inače nemoguće uzgajati biljke.

Treba ih micati s vremena na vrijeme, a biljkama neće ništa smetati. Naprotiv, pomicanjem se postiže ravnomjeran rast. Kada su biljke još male, saksije treba držati gusto zbijene kako bi se stvorio osjećaj punoće. Male biljke su idealan ukras u starim šeširima ili pocepanim kačketima okačenim o zid ili ogradu.

Kako biljke rastu i šire se, postupno sve više treba udaljavati saksije kako bi se stvarao prostor za nesmetan rast biljaka. Stari sto, probušena stolica ili toaletni stolić mogu biti savršeno postolje za veće saksije.

Na izuzetno malom balkonu treba pribjeći taktici da cvijeće bude što zanimljivije aranžirano. Stari čajnici okačeni o betonski zid i sa “običnim” cvijećem kakve su petunije izgledat spektakularno.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.