Maligne bolesti – Prvi simptomi na koje trebate obratiti pažnju

Bez obzira što se maligne bolesti javljaju tiho iz potaje, postoje simptomi koji mogu ukazivati da se u organizmu nešto neuobičajeno događa. Na ovo upozoravaju stručnjaci i napominju na koje pokazatelje bi trebalo obratiti posebno pažnju i posjetite liječnika.

Mršavljenje

Bez dijete ili vježbi, a uz uobičajene životne navike, može biti posljedica ozbiljnih dešavanja u organizmu. Neopravdani gubitak tjelesne težine može ukazati na nekoliko vrsta karcinoma, među kojima i na gušterači i želucu.

Povišena temperatura

U kontinuitetu može biti simptom limfoma ili leukemije. Ako je konstantna, nikako je ne treba ignorirati.

Bolovi

Kada ne jenjavaju i konstantni su, također mogu biti znak malignih promjena. Česte glavobolje mogu ukazati na karcinom mozga, a bolovi u leđima na karcinom debelog crijeva i jajnika.

Kašalj i promuklost

Obično ukazuju na alergijska dešavanja. Međutim, uporni kašalj i promuklost koja ne prestaje mogu ukazati na karcinom pluća ili grla.

Čvorići na tijelu

Ispod kože, na pojedinim dijelovima tijela, trebalo bi da pobude posebnu pozornost. Naročito bi trebalo biti oprezan ukoliko se napipava u predjelu grudi, testisa ili blizu limfnih čvorova. Ne treba strepiti jedino ako se jave na rukama i nogama, jer se najčešće radi o bezopasnim lojnim cistama.

Neobična krvarenja

Također su jedan od mnogih znakova pojave karcinoma. Iskašljavanje krvi može biti posljedica prisustva karcinoma pluća, krv u stolici može upućuje na promjene na debelom crijevu, u urinu na zloćudni tumor mjehura. Stalno vaginalno krvarenje može javiti zbog karcinoma grlića maternice, a krv iz bradavica kao posljedica karcinoma dojke.