Mandarine kao lijek – štite od dijabetesa i ateroskleroze

Mandarine su pune vitamina C, koji je čuvar zdravlja u jesen i zimi kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija da mandarine sadrže više ovog vitamina od naranči! Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog sočnog i slatkog okusa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvježava cijelu prostoriju!
mandarine-kao-lijek-stite-od-dijabetesa

Bogatstvo mandarine

Mandarina je član obitelji agruma, pa sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u odbrani od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni.

Što još zdravlju pruža mandarina?

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C, što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji su sastavni dio naše kože, mišića i ostalih vezivnih tkiva. Poznato je da ovaj vitamin vrijedi za jakog antioksidansa koji štiti od “napada” raznih bolesti.

Bogate su vitaminom A i folnom kiselinom. Također, u njima su prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Znanstvenici Sveučilišta Zapadni Ontario su otkrili da hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprečava pretilost, štiti od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze.

Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara. Istraživanja kažu da one mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja ovih udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima.
Izvor:zenskikutak

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.