Manuka – najzdraviji med na svijetu

Manuka med porijeklom sa suprotne strane zemaljske kugle mogao bi biti najljekovitiji med na svijetu. Ovaj izuzetno ljekoviti nektar tisućama godina je poznat domorodačkim narodima Novog Zelanda, čiji su pripravci i tonici još i danas aktualni. To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cvijeća s manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium).
manuka-najzdraviji-med-na-svijetu
Na Novom Zelandu je istraživačka skupina sa sveučilišta Waikato 1981. otkrila da manuka med ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti meda.

Pomaže kada standardni lijekovi zakažu

Manuka med poznat je po svojim izuzetnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tijekom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini. Smatra se da je nekoliko faktora zaslužno za takav učinak: visoka koncentracija ljekovitih sastojaka, niska razina vode, niska kiselost te prisutnost posebnih ljekovitih sastava iz cvjetova manuke. U studiji urađenoj na Sveučilištu u Sydneyu uništio je gotovo sve tipove bakterija koje su mu bile izložene.

Smatra se ljekovitim čak za H. Pylori – uzroka većine čireva na želudcu, E. Coli – najčešćeg uzroka inficiranih rana i Streptococcus pyogenes – uzroka bolnog grla. Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. njegovu medicinsku uporabu u liječenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno – manuka očito ima čudesna svojstva. Toj djelotvornosti svjedoče i mnogi korisnici kojima su u kratkom roku nestali herpesi, gljivice na nogama, ciste, pa čak i teške infekcije poput dekubitusa, sepse te MRSA-e.

Diljem interneta možete naći mnogo oduševljenih korisnika od kojih su se neki spasili i od amputacije udova. Istraživanje provedeno na 17.000 ljudi pokazalo je korist u liječenju kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa.

Ljepota prirodnih lijekova je u tome što su u savršenoj ravnoteži i sinergiji, za razliku od bilo čega što je čovjek stvorio. Manuka je pravi primjer kakotradicionalni lijek može riješiti probleme koje je stvorilo moderno društvo. Danas, kada je sve prisutniji problem nastajanja superbakterija otpornih na antibiotike, manuka donosi spasonosno rješenje bez ikakvih nuspojava. Ima izvanredno djelovanje na cijeli niz bolesti i osobito je koristan kod slabog imuniteta. Ovu naglašeno hranjivu namirnicu mnogi koriste iu negi kože i kose, jer intenzivno vlaži, obnavlja i čini vidljivo zdravijom.

Druge tegobe kod kojih može pomoći manuka med: ekcem, dermatitis, aknegljivične infekcije, upale, astma i alergija, ugrizi insekata, osipi i čirevi, anemija te probavne bolesti.

Kako prepoznati pravi manuka med?

Nisu svi manuka medovi napravljeni jednako. Ovisno o sezoni i porijeklu, aktivne tvari u njima variraju. Najkvalitetniji je onaj divlji iz nekultiviranih područja Novog Zelanda. Radi razlučivanja medova različitih izrada osmišljen je pojam UMF (Unique Manuka Factor) – jedinstveni manuka faktor.

To je certifikat koji označava da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim sastojcima.

Upotreba

Kod oralne uporabe uzima se čajna žlica UMF manukinog meda tri puta dnevno, a ako je upala akutna uzima se po jedna žličica svaki sat. Manuku možete koristiti kao i bilo koji drugi med – oralno, lokalno, u njezi kože i za kuhanje. Ovaj med ne smiju koristiti osobe alergične na pčelinje proizvode i djeca mlađa od godine dana.

Limunada od manuka meda

Naribajte dvije žličice đumbira, iscijedite sok jednog limuna, dodajte 0,75 l vode i manuka meda po želji.

Maska protiv akni

Svake večeri na zahvaćena područja nanesite manuka med i ostavite do jutra.Svaki dan ponavljajte do poboljšanja. Ovo je korisno i kod bilo kakvih drugih kožnih problema.

Maska za hidrataciju lica

Očistite lice, lagano ga navlažite i namažite Manuka. Nakon dvadeset minuta isperite. Pogodno je za sve tipove kože.
Izvor: alternativa-za-vas.com