Marelice za jače zube i bolji vid

Autor Datum 05/07/2018

Kao dio velike obitelji koštunjavog voća kojoj pripadaju šljive, bademi, breskve, višnje i trešnje, marelica kod većine zauzima posebno mjesto. Zlatnožuta boja i dobro upamćen okus vješto mame gotovo svakog kupca da se sa pijace kući ne vraća bez njih.

Kajsija raste kao grm ili nisko drvo visine od osam do dvanaest metara. Njeni cvjetovi imaju izgled sjedećih cvjetova, a razvijaju se usamljeno ili u parovima, najčešće prije listanja biljke. Zanimljivo je da može podnijeti temperaturu i do minus 30 stupnjeva, iako se smatra suptropskom biljkom.

Ipak, njeno porijeklo nije točno utvrđeno. Neki tvrde da je iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine, oblasti blizu ruske granice. Vezuju je čak za Korejsko poluostrvo i Japan. Drugi opet tvrde da potječe iz Armenije. Kako god bilo, zna se da su je stari Rimljani iz Armenije, putevima svile, prenijeli u Europu još oko 70. godine prije nove ere. Danas se marelice najviše proizvode u Turskoj, Iranu i Italiji.

Nasuprot tome, svježe marelice sadrže dosta vode, ali malo kalorija, zbog čega se posebno preporučuju pretilim osobama.

U jelovnih bi trebalo da se uvrste i pri velikim vrućinama, kada je izraženo obilno znojenje, jer uspješno nadoknađuju izgubljenu tekućinu, kao i vitamine i minerale. Što se tiče drugih korisnih sastojaka, u svježim kajsijama najzastupljenija je limunska kiselina, a od vitamina najviše ima vitamina A, C, B kompleksa, a naročito B17 kao i beta-karotena. U zavidnoj količini ima i kalija, tanina i pojedinih terpena, koji daju ugodnu aromu.

Bogate vitaminima i mineralima, marelice jačaju obranu organizma od bakterijskih infekcija, potiču obnovu oštećenih tkiva i razvoj zuba i kostiju, korisne su za poboljšanje vida. Zbog izuzetne zastupljenosti beta-karotena, marelica ima blagotvorne učinke na srce, jer utječe na snižavanje lošeg kolesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti.

Marelice su bogate i biljnim vlaknima koja potiču rad probavnih organa.

Zahvaljujući celulozi i pektinima, imaju blago laksativno djelovanje, dok uzete prije glavnog obroka stimuliraju metabolizam. Zbog visokog sadržaja željeza preporučuju se anemičnim osobama, radi povećanja hemoglobina.

Izuzetno zdravim smatra se i svjež sok od marelice bez konzervansa i dodatka šećera.

Posebno je djelotvoran kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, a istovremeno rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih tvari probave. Marelice i kao voćke povoljno djeluju na kožu, pa ih narodni liječnici preporučuju kod pojave ekcema ili opekotina.

Sjeme marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena sjemena badema.

Od ovog sjemena pravi se talijanski liker amaro, biskviti, dok se ulje iz marelice koristi kao jestivo. Od marelice se pravi i vrlo aromatična, ukusna i pitka rakija kajsijevača. Zbog bogatstva proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, sjeme se koristi i u kozmetičkoj industriji. Služi za spravljanje preparata namijenjenih suhoj, starijoj i izboranoj koži.

MOĆ SIROVIH SJEMENKI

Unatoč siromaštvu zemlje, pakistanski narod Hunza je izuzetno zdrav i dugovječan, dok je prisutnost karcinoma ekstremno rijetka pojava. Zapadni istraživači su ustanovili da je ključ zdravlja u konzumiranju bogate mineralne vode i omiljene namirnice, marelice, prepune vitamina B17. Leti ih jedu svježe, a za zimu suše. Koštice također peku i jedu, a ulje koriste za kuhanje i preljeve, ali i kao losion za lice. U prosjeku, na ovaj način dnevno unesu između 50 do 80 miligrama vitamina B17, za razliku od naroda zapadnog svijeta, koji dnevno jedva da unese dva miligrama.

Ovaj podatak je vrlo bitan, imajući na umu da pojedini znanstveni krugovi tvrde da sirove sjemenke i koštice mogu u potpunosti da spriječe nastanak karcinoma, blagovremeno ubijajući maligne stanice. Tvrde, da ako neko jede svakoga dana sedam svježih, samljevenih koštica marelica neće oboljeti od karcinoma!?

Sjemenke izvađene iz jezgre mogu biti gorke, zbog čega ih treba jesti s malo meda. Istovremeno, iz prehrane treba izbaciti šećer, kofein i bijelo brašno, ali zato treba unositi vitamin C i piti puno vode.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.