Masaža glave – protiv napetosti i umora

Svakodnevno mnoge misli, emocije i događaji prolete kroz našu glavu. Ne čudi stoga činjenica da svi ponekad osjetimo mentalni umor, nesposobni smo da razumno odlučujemo, nezadovoljni smo, blokirani … Ukoliko smo duže vrijeme izloženi takvom stanju, mogu se javiti razne bolesti kao što su migrena, depresija, ukočenost i bol u vratnom dijelu i sljepoočnicama, grčevi mišića lica i razne druge bolesti. Zato je potrebno odvojiti 10 minuta dnevno za ovaj jednostavni ritual i osjećat ćemo se odmornije i raspoloženije.
masaza-glave-protiv-napetosti-i-umora

Kako masirati glavu?

Prije nego što započnete, udobno se smjestite na stolicu, ispravite leđa i opustite ramena. Idealno bi bilo da vas netko drugi masira kako biste mogli u potpunosti da se prepustite uživanju, ali ukoliko nemate koga da zamolite da vam pomogne, možete i sami. Na vrh glave položite desnu ruku tako da se na nju oslanjate vrhovima prstiju. Započnite s pokretima masiranja, skupljajući i istežući prste prema dolje. Stavite zatim lijevu ruku na potiljak pa ponovite pokrete. Poslije toga objema rukama masirajte dio od vrha glave do potiljka. Dok masirate glavu, na kapcima možete držati vatu koju ste prethodno natopili čajem od kamilice kako biste odmorili i opustili oči.

Za stimulaciju aktivnosti mozga

Za masažu glave možete koristiti biljno ulje uljane repice koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E, a stimulira aktivnosti mozga, ili pak ulje jojobe koja uravnotežuje kiselost kože. U 20 ml biljnog ulja možete dodati 5 do 8 kapi eteričnog ulja lavande. Kombinacija ova dva cvjetna ulja opustit vas, ublažiti stres, nemir, uzbuđenost, ali ujedno njegovati kožu glave.

Također, možete koristiti sandal koji umiruje um ili cheddar koji uklanja energetske blokade i brigu. Prije nego što odaberete ulje kojim ćete se masirati, provjerite da niste alergični na njega tako što ćete nanijeti nekoliko kapi na nadlanicu i pričekajte 5 minuta. Ako se ne pojavi nikakva reakcija na koži, možete početi masažu. Ukoliko ne želite zamastite kosu, vlasište se može opustiti i samim dodirom i čvrstim pokretima ruku.

Masaža lica

Svaki put kada nanosite kremu na lice iskoristite učiniti blagu masažu koja će pomoći da se krema upije, a također će opustiti mišiće i pomoći vam da izgledate odmornije. Lice masirajte nježno i blago vrhovima prstiju, kružnim pokretima, prođite svaki dio strpljivo i polako. Teme i glavu možete masirati čvršće i snažnije, naročito na području kosti. Za vrijeme masaže prođite sve dijelove glave: vilicu, uši, sljepoočnice, nos … Kosu nježno prolazite prstima kao da je češljate, izvlačite lagano prema sebi.

Akupresurne točke

Redovita masaža glave opušta, balansira, otpušta stres. Akupresurne točke, koje se tu nalaze, dobro su bile poznate starim Kinezima koji su na taj način dovodili u ravnotežu svoje psihičko i fizičko zdravlje. Pritiskom na točke glave i lica može se djelovati kod hunjavice, zubobolje, smetnji vegetativnog sustava, glavobolja, tegoba sa sinusima … Osjetite te točke koje su bolne, lagano ih masirajte, tek toliko da bude ugodno, pratite s kojim dijelom tijela je povezana ta točka. Pritiskom na ove točke šaljemo impulse koji dovode ili odvode nagomilanu energiju. Osim pritiska na točke glave, isto možemo postići laganim tapkanjem po predjelima glave, povlačenjem kose ili samo četkanjem kose.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.