Masažom ove tačke na tijelu do boljega zdravlja

Masiranje tačaka na tijelu jedna je od najstarijih metoda liječenja na Istoku. Ukupno, ljudsko tijelo posjeduje 365 točaka i 12 glavnih meridijana, što je identično broju dana i mjeseci u godini. Djelovanje akupresura, odnosno masaže pritiskom prstiju na određene tačke, zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani s određenim organima.
masazom ove tacke na tijelu od boljeg zdravlja

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena, odnosno niže ispod koljena i malo sa strane.

Da biste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i prstenjaka, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

Masiranjem tačke Zu San Li možete postići sljedeće:

– Normalizaciju krvnog tlaka

– Normalizaciju glukoze, inzulina

– Suzbijanje upalnih procesa u organizmu

– Regulaciju imune funkcije čovjeka

– Poboljšati probavu

– Liječite bolesti gastrointestinalnog trakta

– Tretirate posljedice moždanog udara

Kako možete utjecati na “tačku dugovječnosti”

Masirajte tačku Zu San Li u jutarnjim satima i prije ručka: 9 puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Ukoliko smatrate da niste vješti u masiranju, na ovu točku možete staviti češanj češnjaka isječen napola i ostavite ga sat-dva, dok koža ne pocrveni.

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim satima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama tjedno. Ali nemojte je masirati neposredno prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu.
Izvor:uspesna zena