Masline – protiv raka i alergija

Masline su voće (da, voće) od kojih se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano ulje za kuhanje, ali i od samog ploda možete imati mnogo zdravstvenih dobrobiti.

Masline

Masline

Čuvari kardiovaskularnog zdravlja

Masline su voćka koje zaista čuva zdravlje srca i krvnih žila i to na sljedeći način. Kada slobodni radikali oskidiraju kolesterol, krvni sudovi bivaju oštećeni iu arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može uzrokovati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju kolesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene i zdravije, za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni tlak.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamijenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih stanica, potiče topljenje sala na trbuhu i smanjuje osjetljivost na inzulin. Osim toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava razinu serotonina, hormona koji utječe na to da se osjećamo sitima.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline imaju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja  jer upravo hronični oksidativni stres i kronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. S druge strane, masline su bogat izvor vitamina E koji ima nevjerojatnu sposobnost da neutralizira utjecaj slobodnih radikala u masnim stanicama posebno u kombinaciji s mononezasićenim mastima.

Zdravlje kose i kože

Crne masline su vrlo bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji njeguju, hidratiziraju i štite, ai tu je i već spomenut vitamin E koji, bez obzira na to da li se nanosi na kožu ili oralno, dokazano štiti kožu od UV zraka. Za ljepši izgled kože lica svakodnevno na lice utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja, umasirajte i operite toplom vodom.

Borci protiv alergija

Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki utjecaj kad su u pitanju alergije. Ekstrakt masline djeluje kao antihistamin u stanicama tako što blokiraju receptore histamina i zato mogu biti dio posebne antialergijske dijete. Ako budete konzumirali masline poboljšat će vam se cirkulacija i lakše ćete disati.

Bogat izvor željeza

Sve vrste maslina, a posebno one crne su vrlo bogate željezom. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da pronose kisik kroz tijelo ovisi upravo od količine željeza u krvi. Ako imate nedostatk željeza, tkivo ne dobiva dovoljno kisika i zato možete biti zimogrožljivi i slabi. Masline moraju biti dio vaše svakodnevne prehrane ukoliko patite od nedostatka željeza.

Kako birati masline?

Masline u većini slučajeva kupujemo u teglicama ili vrećicama, ali isto tako mogu se naći i one u rinfuzu. Kupnjom takvih maslina možete bolje eksperimentirati, jer za istu svotu novca možete kupitiviše različitih vrsta masline, od svake po malo.Kad kupujete masline u rinfuzu, obratite pozornost da nisu smežurane i da su dobroutopljene u salamuru koja nikako ne bi trebalo da sadrži ulje. Izbjegavajte kupnju maslina u konzervama.
Izvor:stvarukusa

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.