Matičnjak je ljekovita biljka koja se koristi već stoljećima

Cijenjena diljem svijeta zbog umirujućeg svojstva, ova je biljka je čest gost u mnogim vrtovima. Matičnjak posebno dobro uspijeva na Mediteranu, ali i Bliskom istoku. Ova višegodišnja biljka se sastoji od blijedo žutih cvjetova koji mogu poprime bijelu ili lila boju. Matičnjak je vrlo cijenjena biljka jer se može koristiti kao prirodni tretman za liječenje mnogobrojnih zdravstvenih problema.

Matičnjak ima blagotvoran učinak na živčani sustav, doprinosi dugovječnosti i poboljšava raspoloženje u domu i uredu ako se koristi kao potpuri.

Biljka, osim toga, liječi nesanicu, napetost i stres. Matičnjak također smiruježeludac i probavne smetnje, uključujući mučninu, povraćanje, loš apetit, dizenteriju i kolitis.

Ljekovita biljka otklanja nervozu i depresiju, olakšava menstrualne grčeve i smanjuje razdražljivost izazvanu PMS-om. Matičnjak liječi glavobolju, migrenu, vrtoglavicu, zujanje u ušima, ublažava kašalj i bronhitis.

A u jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo 116 osoba oboljelih od herpes, krema pripremljena od matičnjaka je mnogo bolje liječila herpes od neaktivnih (placebo) krema. Dokazano je da matičnjak skraćuje vrijeme liječenja herpesa za nekoliko dana.

Prema riječima znanstvenika, slični se učinci mogu postići pomoću čaja napravljenog od dvije žlice osušenog lista matičnjaka, dodati u jednu šalicu uzavrele vode. Čaj nekoliko puta dnevno vatom nanesite na oboljelo mjesto.
Izvor:ordinacija.hr