Mauricijus – rajski otok u Indijskom okeanu

Autor Datum 05/09/2018

U Indijskom okeanu, istočno od Madagaskara, smještena je mala otočna država Mauricijuis. Ovaj vulkanski otok karakteriziraju tropska klima i bujna vegetacija, te tirkizno more, bijele pješčane plaže, koraljni grebeni i bogat podvodni svijet flore i faune.

Mauricijus

Mauricijus

Glavni grad je Port Louis gdje možete uživati u mirnim večernjim šetnjama, a ako ste više za zabavu i za to postoji predviđena četvrt koja je puna trgovina, restorana, barova, kina i naravno luksuznih kockarnica. U glavnom gradu možete posjetiti i poštanski muzej u kojem se nalazi najskuplja poštanska marka na svijetu – Blue Mauritius iz 1847. godine. Vrijednost te marke je više od dva miliona eura.

Većina stanovništa na otoku su Mauričani, pripadnici hinduističke religije kojima je službeni jezik engleski. Klima je tropsko-oceanska, no većinom ugodna tokom cijele godine. Šećerna trska se uzgaja čak na 90% poljoprivrednog zemljišta, no, još uz to ljubazni stanovnici se bave i turizmom, te tekstilnom industrijom. Zime su tople i suhe, a ljeta vlažna i vrela. Razlikuju se 2 glavne sezone, od novembra do aprila traje ljetna, te zimska od maja do oktobra. Idealno vrijeme za posjetu je u julu.

Raznolika kolonijalna prošlost se odrazila na kulturu Mauricijusa koja je mješavina nizozemske, francuske, indijske i kreolske kulture.

Mauricijus su prvi otkrili Portugalci početkom 16. stoljeća na putu prema Indiji. Nakon Portugalaca njime su gospodarili prvo Nizozemci koji su mu dali današnje ime po princu Mauriceu od Nassaua, zatim od 1715. godine Francuzi koji su na otoku podigli velike plantaže šećerne trske i na kraju od 1810. godine Englezi. Kada je 1833. godine bilo ukinuto ropstvo, plantažeri su na otok doveli jeftinu indijsku radnu snagu. Danas potomci tih Indijaca čine većinu stanovništva na otoku. Mauricijus je nezavisnost dobio 1968, kada je postao republika. Demokratska je država i jedna od najrazvijenijih zemalja Afrike.

Vulkanski otok poznat je i po izumrloj ptici Dodo – ptici čije je ime sinonim za glupost.

Težila je gotovo 23 kilograma, izumrla je brzo nakon dolaska Portugalskih istraživača na otok. Smatra se da se nije mogla oduprijeti agresiji lovaca i njihovih pasa, ali i ostalih životinja koje su na otok dolazile s novim narodima. Nestankom Doda došlo je do velike promjene u eko sistemu. Postepeno je nestajala šuma jer više nije bilo ptice koja bi jela te plodove i u svom probavnom traktu skinula zaštitni sloj plodova tako da kasnije sjemenke mogu proklijati.

Na Mauricijusu možete uživati i u jednom on najvećih botaničkih vrtova na svijetu Sir Seewoosagur Romgoolam koji je najpoznatiji po divovskim listovima vodenog ljiljana i gdje žive stogodišnje kornjače slične onima na Galapagosu. Ne treba ni zaobići ni nacionalne parkove. Chamarel koji krase neobični višebojni brežuljci koji su nastali hlađenjem lave. Također ne treba zaobići niti brojne vodopade od kojih su najpoznatiji slapovi Rochester. Tu je i krokodilska farma La-Vanille Krokodil park.

Iako se Mauricijus ne želi pretvoriti u masovno turističko odredište nego zadržati ekskluzivnost, na otoku ipak ima dosta hotela, vila i slično, no, svi oni su vrhunski namješteni. To je godišnji odmor iz snova većine evropljana, ali i ostalog dijela svijeta. Kod njih nećete pronaći osrednju kvalitetu niti vam može biti dosadno kod toliko atrakcija (hodanje po morskom dnu, vožnja u polu-podmornicama, krstarenje, ronjenje, surfanje, ribolov, tenis, golf, čak i krokodilska farma za razgledavanje…

Mauricijus je idealno odredište za one malo dubljeg džepa, koji nisu vezani djecom i ljetnim praznicima. Tu sezona traje skoro cijelu godinu i idealno je mjesto za provesti zimu.
Izvor:ljepota

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.