Sa medom možete liječiti ogrebotine

Autor Datum 13/06/2018

Ljeti su ogrebotine i posjekotine kod djece i odraslih nešto učestalije. Više vremena boravimo u prirodi i aktivniji smo. Padamo, poskliznem se, ogrebemo se i ponekad ozlijedimo. Osnovno pravilo u tretiranju porezotina (razderotina) ili ogrebotina (abrazija) je da ih odmah treba očistiti.

Prvo, pustite da krv iscuri. To će zapravo pomoći u zacjeljivanju. Zatim ranu polijte s malo vode, operite blagim sapunom i ponovno isperite.

Nemojte koristiti antibakterijske sapune koji sadrže triklozan jer on može biti štetan.

Pažljivo ukloniti sve što bi moglo inficirati ranu (trava, komadići pijeska) i ponovno ju isperite. Ako mislite da će ogrebotina ili posjekotina doći u kontakt s prljavštinom, prekrijte gazom ju koja će zaštititi ranu.

U slučaju dubljih i težih rana napravite sljedeće:

1. korak
Zaustavite krvarenje. Pomoću čiste gaze ili pamučne vate čvrsto pritisnuti ranu. Držite tako oko 5 minuta kako bi se potaknulo zgrušavanje krvi.

2. korak
Ozlijeđeni dio držite iznad ravni srca. Najčešće ozlijedimo nogu, ruku ili dlan pa ih, dok ležite, podignite.

3. korak
Pustite ranu da zacijeli. Nemojte ju previše dirati jer ćete narušiti prirodan proces zgrušavanja krvi i zacjeljivanja.

4. korak
Ako krv počne curiti kroz gazu, nemojte ju mijenjati. Samo ju dobro pritisnuti. Jednom kada se krvarenje zaustavi i gaza se primi za ranu, pustite ju da tako stoji.

Za male ogrebotine i posjekotine, čije je krvarenje pod kontrolom, probajte koristiti kombinaciju meda i aloe vere.

Gel od aloe vere se već tisućljećima koristi zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava kako bi se ubrzalo zacjeljivanje rana.

Med također ima ista svojstva koja pomažu u liječenju posjekotina, ogrebotina i dubljih rana.

Upravo zbog toga se koristi već stoljećima. Drevni Egipćani su med čak stavljali u grob kako bi im služio u životu poslije smrti. Nedavno testiranje meda u jednoj egipatskoj grobnici je pokazalo da su još uvijek prisutna njegova antibakterijska svojstva.

Napretkom u proizvodnji krema, gelova i masti tijekom posljednjeg stoljeća, zdravstvene prednosti meda su se zaboravile. No, med se polako vraća u uporabu. Meda, kojeg proizvode pčele sa Novog Zelanda od grma manuke, ima naročito moćna antibakterijska svojstva i čak se koristi u liječenju zlatnog stafilokoka otpornog na meticilin (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).

Isprobajte ovu ljekovitu kombinaciju meda i aloe vere za liječenje posjekotina i ogrebotina.

Ova ljekovita kombinacija je prvi put zabilježena 70 godina prije Krista, kada ju je prvi put koristio rimski znanstvenik Plinije Stariji.

Izmiješajte 1 žlicu meda s žlicom 1 svježeg gela od aloe vere (najmanje 99% čiste aloe vere). Čistu ranu premažite smjesom, a ostatak stavite u staklenu teglicu i držite u hladnjaku.
Izvor:centar zdravlja

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.