Menstruacija – Šta svaka žena treba da zna

Autor Datum 10/07/2018

Mnoge žene sve što se tiče intimnog zdravlja prepuštaju svojim liječnicima kroz redovite kontrole i preglede. Ali, postoji nekoliko stvari koje bi trebali znati, a koje vam ginekolog možda neće reći, kako biste otkrile u kakvom stanju je vaše zdravlje, ublažile menstrualne bolove i saznale što se zapravo događa “dolje”.

1. PMS može spriječiti

Ako se mučite s neugodnim predmenstrualnim simptomima, vitamin D ikalcijum mogu biti vaši odlični saveznici. Istraživanje provedeno 2005. godine pokazalo je da pojačan unos kalcija i vitamina D može značajno smanjiti rizik od dobivanja PMS-a.

Također, pripazite i na prehranu: Žene koje su jele u prosjeku četiri obroka koja su obuhvaćala nemasno mlijeko ili mliječne proizvode ili svježi sok od naranče, imale su manji rizik od PMS-a, pokazalo je 10-godišnje istraživanje.

2. Neredoviti ciklusi možda i nisu “neredovni”

Neke žene ne ovuliraju redovito i zato nemaju redovite menstruacije. Na menstruaciju mogu utjecati i stres i oboljenja, ali važno je znati što zapravo znači redovan ciklus – od 25 do 35 dana od početka krvarenja do sljedećeg. Mnoge žene smatraju da imaju neredovite cikluse ako ne dobiju menstruaciju svakog mjeseca na isti datum, a to je potpuno pogrešan stav.

3. Kraći menstraualni ciklusi mogu ukazivati na anemiju

Ako imate kraće cikluse (15 dana) s teškim krvarenjem, to bi mogao biti znaknedostatka željeza, mioma ili niskog hemoglobina. Žena tijekom menstruacijegubi oko 50-60 ml krvi, što nije količina koja bi kod zdrave žene uzrokovala ikakvu neravnotežu, pa ako imate kraće cikluse kao što je opisano, obratite se liječniku i saznajte o čemu je točno riječ.

4. Gubitak masnoće – gubitak menstruacije

Ako je vaš BMI prenizak (8-12), tijelo se postavlja u “sustav za preživljavanje”, odnosno dolazi do amenoreje – izostanka menstruacije.

5. PMS ne traži slatko

Znanstvenici tvrde da ne postoji nijedan dokaz da je pojačana želja za slatkišima povezana s pojavom PMS-a, već da je sve isključivo u vašoj glavi.
Izvor:vecernji

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.