Metoda čišćenja organizma uz limuna i narandže

Svaki post ima blagotvoran učinak na tijelo – poboljšava probavu, potpomaže izlučivanju toksina i viška tekućine iz organizma, potiče samoiscjeljenje.

Post voćem je popularna i jednostavna metoda čišćenja organizma uz pomoć svježeg organskog voća.

Priprema za voćni post

Nekoliko dana prije samog posta, pripazite na prehranu. Polako isključujte rafinirane šećere, prerađevine i masnu hranu, napitke koji sadrže kofein i gazirane napitke ako ih koristite. Pijte dovoljno tekućine – vodu, voćne sokove, juhe i čajeve.

Ako ćete postiti samo jedan dan, na prehranu pripazite dan prije, pojedite lagani ručak i večeru. Ako planirate postite dulje, onda se pripremajte za post nekoliko dana.

Post s jednom vrstom voća

Post možete provesti s jabukom, narančom, limunom ili drugim voćem po želji. Preporučena je doza oko 1 kilograma, ili oko 4 komada voća, ukupno tijekom dana. Pijte puno tekućine, možete piti svježi sok od limuna, ako njega već ne koristite kao namirnicu za post. Dobro žvačite svaki zalogaj. Ne jedite “s nogu”, prebrzo, a ako vježbate, nemojte se iscrpljivati.

Dopustite sebi i kvalitetan odmor, makar na pola sata. Vaše će tijelo i jednodnevni post iskoristiti za obnovu i čišćenje. Neka vas pritom ne brine fruktoza iz voća – ona će se daleko kvalitetnije razgraditi nego rafinirani šećer.

Post s više vrsta voća

Vrijedi isto pravilo – oko 1 kilogram voća dnevno, u kombinacijama koje vam odgovaraju. Ako zbog određenih zdravstvenih problema ne tolerirate kombinaciju slatkih i kiselih okusa voća, odaberite one koji vam neće izazvati probleme.

Koliko dugo postiti?

Post voćem može trajati 10 dana i duže, ali uz obavezan nadzor stručnjaka. Nakon višednevnog posta, polako se vratite uobičajenom ritmu prehrane, pazeći da prvih 1-2 dana jedete što lakšu hranu.

Što možete očekivati za vrijeme posta?

Detoksikacija organizma može imati svoje simptome, koji mogu nalikovati prehladi.Telo se oslobađa viška toksina, a taj se proces može manifestirati kroz glavobolju, proljev, bolove u grlu i mišićima, kašalj.

Osluškujte potrebe svog tijela, ono će vas tijekom posta upozoravati na ono što mu nedostaje. Pijte više vode i odmarajte se. Prije otpočinjanja posta obavezno se konzultirajte s liječnikom.
Izvor:alternativazavas

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.