Metode izbeljivanja zuba

Jedno od najvažnijih sredstava koje koristite prilikom komunikacije je svakako Vaš osmijeh, a za lijep osmijeh potrebni su zdravi i bijeli zubi. Zato je vrlo važna briga oralne higijene i redovito pranje zubi i usne šupljine nakon svakog obroka. Treba biti pažljiv u odabiru pasti i četkica za zube. Proizvođači nam nude širok spektar upravo modela za izbjeljivanje zuba. Naravno, ako želimo bijele, lijepe i zdrave zube, neosporno je da moramo povedemo računa o svojoj prehrani. Kava, čaj, cigarete kao i određena hrana glavni su uzročnici žutih zuba, te ukoliko ne povedete računa o ovome, neće vam pomoći ni tretmani izbjeljivanja.
izbeljivanje-zuba
Izbjeljivanje zubi je proces u kome se uklanjaju razne diskoloracije i mrlje s površine zuba, a samim tim boja zuba postaje belja.

Jedan od najtraženijih zahvata u stomatologiji je upravo izbjeljivanje zuba, jer obuhvaća kratku proceduru s dugoročnim rezultatima, a ujedno ne zahtijeva velike novčane izdatke.

Preporučuje se ljudima koji u svakodnevnoj uporabi koriste duhan, kavu, gazirane sokove, čaj, a ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 18 godina.

Postoje dva tipa izbjeljivanja zuba: ordinacijske – kućna metoda, ordinacijske izbjeljivanje zuba, lasersko i izbjeljivanje zuba hladnim svjetlom.

Ordinacijske – kućna metoda izbjeljivanja zuba

Vrlo jednostavna i sigurna metoda, koja Vam jamči ljepši i atraktivniji osmijeh za samo nekoliko dana. Ovoj taktici bijeljenja daje se prednost zbog postizanja boljih i dugotrajnijih rezultata. Interesantno je da dio ove tehnike provodi doktor u ordinaciji, a dio pacijent kod kuce, zato se i zove ordinacijske – kućna metoda.
kucno-izbeljivanje-zuba
Procedura uključuje izradu prozirnih individualnih folija na temelju pacijentovih otisaka zuba koji se mogi neprimjetno nositi tijekom noći. Pošto je prošao kratku obuku u ordinaciji, pacijent je u stanju sam nanese gel u foliju koju zatim unosi u usta. Tretman traje 10 do 14 dana, a rezultati su odlični i odmah vidljivi. Pozavršetku tretmani zubi se tretiraju visokom koncentracijom fluorida. Postupak se moze ponoviti za godinu dana, pa je tako potrebno da pacijent sačuva foliju.

Izbjeljivanje zubi laserom

Izbjeljivanje zubi laserom je metoda koja traje oko 90 do 120 minuta, a uključuje postavljanje gela za izbjeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbjeljivači visoke koncentracije u strogo kontroliranim uvjetima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela Spacijalne lampom.
lasersko-izbeljivanje-zuba
U ekstremnim slučajevima, ukoliko su zubi iznimno žuti, potrebno je ovu proceduru kombinirati s kućnom metodom kako bi se dobili željeni rezultati. Po završetku procedure, zubi se tretiraju s visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP (amorfnim kalcij fosfatom).

Izbjeljivanje zuba hladnim svjetlom

Ovo je profesionalna procedura koja traje oko 30 do 45 minuta. Prije samog izbjeljivanja potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti detaljan pregled zubi i desni, popraviti kvarne zube, zamijeniti stare, loše i sive plombe, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zubi po ključu boja i napraviti foto dokumentaciju. Sama metoda podrazumijeva aplikaciju specijalnog gela za izbjeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbjeljivači visoke koncentracije u strogo kontroliranim uvjetima.

Na Vama je da odlučite koju ćete metodu izabrati. Najbolje je da posjetite svoju stomatološku ordinaciju i konzultirati se sa svojim zubarom. U svakom slučaju zapamtite da je samo zdrav i lijep osmijeh pravi osmijeh!