Miomi maternice – Fibroidi – Simptomi

Autor Datum 17/07/2018

Miom maternice, također se nazivaju fibroid, su izrasline koje se razvijaju u maternici ali također mogu biti i sa vanjske strane maternice. Oni su obično benigni i nisu povezani s povećanjem vjerojatnosti razvoja raka. Ako ipak rastu vrlo brzo, treba ih pratiti ginekolog. Postoje neki znakovi i simptomi upozorenja za fibroide(miome maternice) koji će ukazivati na to da nešto nije u redu.

Što su fibroidi – miomi maternice?

Miomi maternice se razvijaju kada stanice unutar maternice počnu rasti nekontrolirano, eventualno formirajući čvrstu masu. Mogu biti toliko mali da ih ne možete ni vidjeti golim okom. Problem nastaje kada postanu veliki i pritišću maternicu i uzrokujući nelagodu.

Upozoravajući znakovi i simptomi mioma maternice obično se pojavljuju kada se dogodi sljedeće:

  • Nekoliko je fibroida(mioma maternice) se već razvilo
  • Nalaze se u vrlo osjetljivim područjima

Evo nekoliko znakova i simptoma mioma maternice na koje biste trebali obratiti pažnju.

Problemi s vašim mjehura

Prvi upozoravajući znak fibroida ne mora uvijek biti povezan s ovim problemom.

Kada se miomi pojavljuju na vanjskom zidu maternice u blizini mjehura, on može pritisnuti ovaj organ i uzrokovati gubitak volumena urina.

Najčešći simptom će biti želja da se mokri češće nego normalno. Miomi maternice mogu čak i spriječiti mokrenje, čak i kada je mjehur pun, što je i neugodno i opasno.

Ako primijetite da idete u kupaonicu češće nego normalno, ali ne osjećate se kao da ste ispraznili mjehur, trebali biste provjeriti da nemate miome na maternici.

Pritisak na rektumu

Baš kao što miomi maternice mogu pritisnuti protiv mjehura, to se može dogoditi i na rektum. U ovom slučaju, pritisak će uzrokovati da se osjećate kao da imate puni želudac.

Također i vjerojatno će prouzročiti razvoj hemoroida.

Iako drugi zdravstveni problemi mogu uzrokovati slične simptome, uvijek je dobro posjetiti ginekologa ako imate obiteljsku anamnezu fibroida.

Nelagoda i bol u zdijelici

Vrlo je uobičajeno da veći miomi maternice uzrokuju nelagodu i bol u zdjelici.

Za neke žene ovo je vrlo primjetno i neugodno, osobito kada leže. U drugima, međutim, simptomi su više poput osjećaja težine.

Nekoliko žena može doživjeti akutnu i tešku bol u području zdjelice. To se događa zato što se miomi maternice razgrađuje, što može potrajati od dva tjedna do mjesec dana.

Pored toga, fibroidne komponente mogu zaraziti krvotok i okolna tkiva, uzrokujući vrućicu.

Bol u leđima

Bol u donjem dijelu leđa je još jedan znak upozorenja na miome maternice.

Kada se miomi nalazi na vanjskoj stjenci maternice, može se pritisnuti protiv živaca kralježnice ili mišića.

To može uzrokovati teške bolove u leđima koja će ograničiti vašu dnevnu aktivnost. Također, zbog svoje lokacije, bol u leđima može se pojaviti pored drugih gore spomenutih simptoma.

Bol tijekom spolnog odnosa

Ovaj simptom se može pojaviti kod nekih žena i ovisit će o veličini i mjestu mioma maternice. Možda ćete doživjeti nelagodu ili bol tijekom spolnog odnosa koji se pojačava u određenim položajima ili vremenima u mjesecu. Važno je zapamtiti održavanje dobre komunikacije s partnerom, tako da oni znaju da nisu uzrok problema.

Obilna menstrualna krvarenja

Jedan od najpoznatijih upozoravajućih znakova mioma maternice je obilno menstrualno krvarenje.To može uzrokovati znatnu količinu nelagode jer će protok biti obilan u vrlo kratkom vremenu. Problem je u tome što su ove epizode, osim što su zastrašujuće, također bolne. Oni mogu uzrokovati duboke grčeve ili bol koja je teško prolazi.

Ako se pojave obilna menstrualna krvarenja koja su popraćena sa boli odmah se obratite svom liječniku.

Žene koje imaju obilna mensturalna krvarenja su sklonije da dobiju anemiju , što može učiniti da se osjećaju umorni, slabi i imate glavobolju.

Dugo razdoblje menstruacije

Baš kao i kod obilnog mensturalnog krvarenja, miomi maternice ne samo da mogu utjecati na obilje već i na vrijeme.

Oni mogu dovesti do razdoblja koja traju dulje od sedam dana ili uočavanje između razdoblja. To bi također moglo biti popraćeno grčevima i teškom boli.

Svi gore navedeni simptomi su potencijalni znakovi upozorenja na miome maternice- fibroide i trebali biste obratiti pažnju na njih. Idealno, trebate posjetiti ginekolog jednom godišnje. Međutim, ako imate bilo koji od ovih simptoma, što prije se posavjetujte s liječnikom.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.