Mirisna lipa narodni lijek za mnoge bolesti

Opojan miris lipe u lipnju “golica” nosnice. Može cvjetati cijeli mjesec, ali kada je mnogo kiše kao u ovom periodu, onda traje šest dana. List i cvijet su bogati vitaminom C i taninom, koji daje opor okus čaju. Kod starih Slovena se smatra svetim drvetom, oni su stavljali grane lipe u krov kuće da bi se zaštitili od gromova i požara, a vjerovali su i da ona čuva od zla i uroka.

Postoji više vrsta, kod nas su najviše rasprostranjene, ali i najljekovitije, bijela i crna lipa.

U narodnoj medicini koristi se kao lijek za mnogobrojne tegobe. Čaj od cvjetova, koji se beru isključivo kad tek počne cvjetanje jer kasnije gube ljekovita svojstva, smiruje i opušta živčani sustav. Nije škodljiv pa mogu koristiti i djeca. Pozitivno djelovanje ima i na ublažavanje simptoma kod menstrualnih tegoba, blagotvoran je za krvožilni sustav, snižava krvni tlak, jača stijenke krvnih žila. Ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, posavjetujte se s liječnikom. Unutarnji dio kore lipe pomaže u radu jetre, jer potiče stvaranje, lučenje i protok žuči, tako je obnavlja.

Čaj za opuštanje

Potrebno je da 10 do 20 g cvjetova lipe, koji se preliju litrom kipuće vode. Pije se tri puta dnevno po jedna šalica. Kod prehlade, pije se topao sa žličicom meda i sokom od pola limuna.

Opekotine

Opekotine i rane brže će zarasti ako ih ispirete blagim čajem (100 g cvjetova ili listova prelije se litrom kipuće vode i ostavi da odstoji 3 sata). Procijedite ga i napravite obloge, stavite ih na bolno mjesto. Zimi umjesto cvijeta koristite 100 g isječene mlade kore, kuhajte je jedan sat i ostavite da odstoji 3 sata, a zatim procijedite.
Izvor:Novosti