Mitovi i istine o salu na stomaku

Salo na trbuhu izuzetno je opasno za zdravlje, a uz njega se kroz godine vezao priličan broj mitova koje bi trebalo odmah zaboraviti, a ne širiti dalje kao činjenice.
mitovi-i-istine-o-salu-na-stomaku
Možda i najopasniji mit je da je u redu imati salo na trbuhu ako vam je indeks tjelesne mase, popularni BMI, u granicama normale. Ne, niti slučajno nije tako, što su dokazali na klinici Mayo velikim istraživanjem koje je pokazalo da su osobe šireg struka, bez obzira na spol, imale bitno veće šanse za preranu smrt i smrt od karcinoma, respiratornih problema i srčanih bolesti od vršnjaka s užim strukom, bez obzira na BMI.

Salo na trbuhu ne samo da ne štiti naše kosti, nego su najnovija istraživanja pokazala da je, osim za srce i pluća štetno baš za kosti.

Što više, na Harvardu su uspjeli pronaći i dokazati vezu između trbušnog masnog tkiva i osteoporoze, i to kod muškaraca u ranim tridesetim godinama.

Ako mislite da ćete salo otopiti zelenim čajem, uzalud se nadate. Prvo, trebalo bi piti sedam šalica dnevno, i to pravog u koji ne smijete dodavati ništa kako bi dosegli razinu katehina, antioksidansa koji topi masnoće, koja će pokrenuti taj proces. Stoga, ako mislite samo piti zeleni čaj i smršavjeti, zaboravite odmah na to.

Sve su kalorije iste, kao i salo? Ne, nisu. Zasićene masnoće stvaraju salo oko trbuha, a nezasićene salo ravnomjerno raspoređuju po cijelom tijelu, a uz to i povećavaju mišićnu masu. Dokazali Šveđani istraživanjem Sveučilišta Uppsala i Karolinskog Instituta, pa vi pripazite što jedete.