Mitovi i istine o napitcima za skidanje kilograma

Mnogi napitci se smatraju čudotvornim kada je mršavljenje u pitanju, ali saznati koliko u tome ima istine, a što je mit.

Jabukovo sirće za mršavljenje

Mršavljenje ubrzava jabukovo sirće. Pijenje ovog octa prije obroka stvara duži osjećaj sitosti i potiče gubitak kilograma. Čak i male količine sirćeta usporavaju otpuštanje šećera u krv i time poboljšavaju osjetljivost tijela na inzulin, potvrdila su brojna istraživanja. Ako šećer naglo naraste, naglo i pada zbog čega se javlja nekontrolirana glad.

Jabukovo sirće sadrži enzime i kiseline kojeubrzavaju metabolizam, smanjuju zadržavanje vode i čiste tijelo od toksina. Međutim, njegova kiselina može nadražiti grlo, ali i oštetiti zubnu caklinu. Zato treba biti oprezan s njegovim korištenjem.

Zeleni čaj za mršavljenje

Slično kao i jabukovo sirće, i zeleni čaj potiče mršavljenje. On obiluje katehinima, flavonoidima koji imaju protuupalno djelovanje, ubrzavaju topljenje masti i povećavaju osjećaj sitosti. Zeleni čaj ubrzava metabolizam i regulira razinu kolesterola i šećera u krvi zbog čega je sastavni dio detoksikacijskog izbornika i programa mršavljenja.

Limun za mršavljenje

Istina
Limun, kao i jabukovo sirće, sadrži kiseline koje ubrzavaju metabolizam. Limunska kiselina usporava apsorpciju šećera iz hrane čime smanjuje i količinu šećera pretvorenog u masti. Pijenje vode s limunom svako jutro aktivira detoksikacijske procese u tijelu i potiče prirodno čišćenje.

Mit
Unatoč tome što kontrolira glad i ubrzava metabolizam, uvriježeno je mišljenje da limun uništava već postojeće masti u tijelu i masti koje unosimo hranom. Međutim, stručnjaci se slažu da je to samo mit. Limun neće spriječiti tijelo da iskoristi masti, već će samo pomoći u njihovoj bržoj razgradnji.

Jogurt za mršavljenje

Istina
Jogurt produžava osjećaj sitosti, a probiotici koje sadrže potiču gubitak kilograma. Istraživanja su potvrdila da su žene koje su tijekom 12 tjedana redovito pile jogurt smršavjele 4,3 kilograma, a one koje su dobivale placebo 2,5 kilograma. Osim što su smršavjele dvostruko više nego placebo grupa, ženama koje su konzumirale jogurt apetit se smanjio. Redovito pijenje jogurta ubrzava topljenje masti na trbuhu, potiče brže izlučivanje viška soli iz tijela i pozitivno djeluje na crijevnu floru. Jogurt također obiluje kalcijem i aminokiselinama koje pomažu u sagorijevanju masnih naslaga.

Mit
Uvriježeno mišljenje da su sve vrste jogurta jednako učinkovite nije točno. Voćni jogurti su bogati šećerima, a samim tim i praznim kalorijama koje uzrokuju debljanje. Bolji izbor su nemasne varijante i čisti jogurt, a preporuča se da se jedu u kombinacijama sa zobi i cijelim žitaricama jer produžavaju osjećaj sitosti.

Bijeli čaj za mršavljenje

Istina
Bogat je snažnim antioksidansima i polifenolima i jedan je od najzdravijih čajeva uopće. Bijeli čaj čisti jetru od toksina i regulira razinu inzulina, a baš kao zeleni čaj ubrzava rad metabolizma i pospješuje mršavljenje. Također, sadrži antioksidans ECGC koji sprečava stvaranje novih masnih stanica. Njegovo djelovanje ovisi od tijela, pa se kod nekih ljudi prvi rezultati vide već nakon nekoliko dana, a kod nekih tek nakon nekoliko mjeseci. Njegova uspješnost ovisi i od toga koja je željena tjelesna težina.

Mit
Da je bijeli čaj učinkovitiji u topljenju masti nego zeleni je samo mit, a sve zahvaljujući najmanjem udjelu kofeina. Najviše kofeina sadrže crni i zeleni čaj, što dodatno ubrzava metabolizam, a samim tim i mršavljenje. Također, kofein nakratko suzbija apetit.

Kokosovo ulje za mršavljenje

Mit
Za razliku od jabučnog sirćeteg i zelenog čaja koji potiču mršavljenje, kokosovo ulje nije najbolji izbor. Ono obiluje zasićenim mastima, trigliceridima koje tijelo lako pretvara u energiju, ali dugotrajna upotreba može povećati razinu kolesterola u krvi. Također, ono je bogato kalorijama što nije nimalo dijetalno. Kašika kokosovog ulja ima oko 115 kalorija. Iako postoje naznake da bi moglo pomoći kod mršavljenja, stručnjaci tvrde da su potrebna daljnja istraživanja.
Izvor:24sata.hr