Mnogo lakše do predivnog osmijeha

Autor Datum 08/11/2015

Kao jednostavno i relativno brzo i bezbolno rešenje u slučajevima blažih nepravilnosti na prednjim zubima stomatolozi najčešće preporučuju postavljanje kompozitnih faseta. To su tanke ljuspice izradjene od bele plombe koje se stavljaju na prednji deo zuba radi maskiranja određenih nepravilnosti. Ovo je lak postupak za lepši osmeh i za poboljšanje izgleda, položaja i boje prednjih zuba.

Problemi koje je moguće rešiti postavljanjem faseta i zbog kojih se pacijenti najčešće odlučuju za ovu metodu su:
– promena u boji zuba
vidljive plombe
– oštećenja gledji
– povećan razmak izmedju zuba
– prelomi zuba
– povrede zuba
– nepravilan položaj zuba…

PREDNOSTI KOMPOZITNIH FASETA

Prednost kompozitnih faseta je što se ceo postupak najčešće završava jednim odlaskom kod stomatologa, i to relativno brzo, najčešće u trajanju od 1 do 4 sata. Ovo smanjuje stres i strah pacijenata zbog odlaska kod stomatologa .

Sama procedura počinje pripremom zuba za postavljanje fasete, u ovom slučaju brušenja izuzetno tankog sloja gledji, pri čemu se ne dolazi do dentina i nema bojazni za kasniju osetljivost zuba na toplo i hladno, što je i najveća prednost kopmozitnih faseta. Debljina sloja koji se brusi mora odgovarati debljini fasete koja se postavlja. U pojedinim slučajevima kada su položaj i oblik zuba pravilni brušenje zuba nije neophodno i preskače se. Nakon toga kompozitni materijal (bela plomba) se nanosi, prilagodjava prirodnom izgledu ostalih zuba i polira. Pacijent sam, u toku ovog postupka može uticati na podešavanje boje zuba, izgleda i odredjenjih korekcija.

Ukoliko dodje do oštećenja postavljenih faseta, nije neophodno celu je menjati, već se kompozitni materijal samo doda na oštećeno mesto što se takodje obavlja jednostavnim odlaskom kod stomatologa i jednim tretmanom. U slučajevima keramičkih faseta ovakav postupak nije moguć i potrebno je celu je zameniti.

Velika prednost jeste i činjenica da je u odnosu na druge estetske metode poboljšavanja osmeha ovo najpristupačniji metod. Cena je i nekoliko puta niža u odnosu na keramičke fasete ili u slučaju postavljanja keramičkih krunica.

NEDOSTACI KOMPOZITNIH FASETA

Postavljanjem kompozitnih faseta za zube dobija se željena boja zuba, ali nedostatak je u tome što je ova vrsta materijala sklona promeni boje usled konzumiranja obojenih napitaka, kafa,crnog vina, čajeva, kao i konzumiranja cigareta. S tim u vezi neophodno je redovno i pravilno održavanje oralne higijene kao i redovne posete stomatologu radi poliranja, i to na svakih par meseci. Čak i u slučajevima redovne higijene i kod nepušača boja može preći u tamniju nijansu posle određenog vremena.

Na mestima velikog opterećenja zuba može doći do oštećenja i trošenja kompozitnog materijala, naročito na mestima trenja donjih i gornjih zuba, i povremeno je neophodno vršiti korekcije. Potrebno je voditi računa prilikom jela, posebno tvrdoći namirnica jer može doći do pucanja kompozitnih faseta. Vek trajanja kompozitnih faseta se produzava savremenim metodama postavljanja i materijalima koji se koriste, ali on je najčešće samo nekoliko godina, a u slučajevima kvalitetnog i pravilnog postavljanja i do pet-šest godina, ali ih je tada potrebno potpuno zameniti.

S obzirom na to da se vrši brušenje dela zuba, jednom postavljene fasete potrebno je redovno obnavljati jer nije moguće samo ih skinuti i vratiti predjašnji izgled.

ŠTA OČEKIVATI OD KOMPOZITNIH FASETA?

Kompozitnim fasetama mogu se rešiti manje nepravilnosti, boja, položaj, razmak, volumen zuba, ali ne može se očekivati velika promena, npr. promena veličine zuba, jer se ove vrste faseta rade od materijala koji se lako “troše” i prilikom korišćenja, veće sile, zagrižaja može lako doći do pucanja, oštećenja ili odlamanja dela fasete.
Ukoliko pacijent želi da promeni i poboljša izgled svojih zuba svakako je neophodan razgovor i savetovanje sa stomatologom koji će dati predlog u skladu sa stanjem zuba svakog pacijenta ponaosob.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.