Morska sol – sve ljekovite prednosti

Prirodna morska sol je zdrava i ima terapijska svojstva, ali prije nego što vam otkrijemo njezine prednosti, morate znati da nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njezini sastojci ostaju sačuvani. Morska sol zahvaljujući preko 80 elemenata u sastavu čudotvorno djeluje na zdravlje, kožu i kosu.
morska sol za zdravlje
Najveća razlika između morske i kuhinjske soli je što kuhinjska, sušenjem na više od 650 stupnjeva Celzija mijenja svoju kemijsku strukturu, pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

1. Morska sol ima alkalizacijski efekt koji pomaže u balansiranju razine kiseline u tijelu i tako eliminira potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može ojačati imunološki sustav, a tada tijelo postaje otpornije na razne autoimune bolesti poput gripe, alergija i sl.

3. Ima značajne učinke na kardiovaskularni sistem. Znanstvenici su dokazali da redovito uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno smanjiti nivološeg kolesterola u tijelu. Također, drži krvni tlak pod kontrolom i normalizira nepravilan rad srca.

4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu uspješno se tretiraju i liječe morskom soli jer ona pomaže smanjenju razine šećera u krvi.

5. Više od 20 posto natrija u našem tijelu akumulira se u kostima, koje se oštećuju uslijed nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tekućinama. Dodavanjem morske soli u prehranu možete izbjeći i usporiti osteoporozu.

6. Morska sol je također korisna za respiratorni sustav, a minerali i oligoelementi, kao i strukturni dijelovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje ionima kalcija i magnezija.

7. Dobar je izvor kalija (koji olakšava funkcioniranje mišićnih vlakana), pa morska sol tako blagotvorno djeluje na grčeve.

8. Morska sol se smatra prirodnim pročišćivača krvi. Sadrži veliku količinuvitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezij pak omogućava učinkovito djelovanje antioksidansa. Tako morska sol omogućuje detoksikaciju stanica kože apsorbirajući sve otrovne tvari iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njezin tonus. Takva kupka će potaknuti i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprječava nakupljanje suvišne tekućine, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

10. Morska sol je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnuishranu stanica. Te hranjive tvari mogu poboljšati stanični metabolizam (razmjenu materiju i energije), da održavaju tkivo hidratizirana, potaknuti cirkulaciju na samoj površini kože i povećati snagu stanične membrane.

11. Kalcij pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska sol je idealna kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih stanica kože.

13. Prirodni je lijek za masnu kosu. Morska sol može apsorbirati višak ulja iz vaše kose čineći je glatkom i lijepom.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiježeljeni volumen, a vaši pramenovi će s lakoćom da poskakuju. Štoviše, morska sol može pružiti dovoljno hranjivih tvari folikulima, koje će da je učine mekšima.

15. Morska sol je izvrsna u borbi protiv prhuti. Djeluje pravo na kožu i sprečava njenu suhoću.
Izvor:zadovoljna