Kako možete napraviti kvalitetno domaće jabukovo sirće?

Autor Datum 07/08/2018

Jabukovo sirće zaista je poseban dar prirode koji je posljednjih godina ponovno postao glavni hit. Naše bake koristile su ga gotovo za sve, za njegu kože i kose, za čišćenje …

Pravljenje jabukovog sirćeta

Jabuke

Ovaj proizvod pomaže i u prevenciji bolesti, pomaže kod mršavljenja, izbjeljuje zube, skida kamenac, uklanja neugodne mirise … Ima preko 100 načina na koji ga možete koristiti, a možete ga napraviti i sami.
Sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstojati, kućno sokovnik i dobra volja.

Za 15-20 litara vrlo kvalitetnog jabukovog sirćeta potrebno je oko 50 do 60 kilograma jabuka.

Jabuke operite i ubacite u sokovnik. Pobrinite se da skinete sve trule dijelove ako ih ima, a koru ne morate skidati.

Ako nemate sokovnik i imate manju količinu jabuka, možete ih narendati.

Rendane jabuke ili ostatke iz sokovnika ubacite u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite da odstoji dva, tri dana.

Posudu prekrijte gazom da ne ulaze nečistoće, a da ima dovoljno zraka za vrenje. Imajte na umu da sirće mora odstoji ponekad i do nekoliko mjeseci, pa koristite posude kojih se možete odreći na neko vrijeme.

Nakon što je odstajalo dva, tri dana, potrebno je procijediti smjesu kroz gazu tako da ostane samo sok, koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi.

Tekućina će biti mutna, a vremenom će se stvoriti opna na vrhu. Povremeno procijedite tekućinu kroz gazu da se ne “pokvari” i ponovno vratite u posudu i prekrijte gazom, a sok će se vremenom razbistriti.

Svakako probajte i kada vam se okus svidi, prespite sirće u čiste staklene boce. Ako dodate kvaščeve gljivice ili imate sirćetnu pečurku, to će svakako ubrzati proces vrenja. Bez toga, sirćetu će trebati malo više vremena, čak i do nekoliko mjeseci.
Izvor:Still

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.