Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kolica za bebu

Autor Datum 06/09/2018

Mnogi roditelji nespremni polaze u kupovinu kolica za bebe. Onda kada dođu u prodavnicu, obično ih zatekne veliki broj modela, a onda usledi neodlučnost i pogrešni kriterijumi koji određuju kupovinu. Naime, obično se kao glavni kriterijumi nameću boja i dezen kolica, kao i modeli koji su trenutno aktuelni. A nakon kupovine, kada uslede realne situacije, uočavaju se nedostaci kupljenih kolica za bebu, ali tada već bude kasno. Zato je važno da roditeljima glavni kriterijum za kupovinu kolica za bebe, bude njihova funkcionalnost. Ovaj tekst će vam skrenuti pažnju na neke detalje koji mogu da odrede izbor kolica i pokušaće da vas učini spremnijim za kupovinu.

Kupovina kolica za bebe

Kupovina kolica za bebe

Na početku, potrebno je da pođete od toga da li su vam potrebna klasična kolica ili specijalna kolica za blizance. Uzmite u obzir i uzrast deteta, jer se ne kupuju ista kolica za novorođenče i bebu od šest meseci. Ukoliko ćete u kolicima šetati novorođenče, onda morate uzeti ona koja imaju mogućnost da se naslon spusti do ležećeg položaja. Naravno, što je veći broj položaja, to je bolje po vas i bebu. Proverite i mehanizam za sklapanje i koliko je jednostavan, jer ako sami idete u šetnju, onda će vam značiti mogućnost da sklopite kolica jednom rukom.

Pre polaska u kupovinu

Pre polaska u kupovinu kolica za bebu, važno je da izmerite širinu ulaznih vrata ili vrata zgrade, ulaza u lift i uzmete dimenzije gepeka i uporedite sa dimenzijama kolica koja planirate da kupite. Što se tiče težine, stvari su jasne. Teža kolica su stabilnija, ali su lakša pogodnija za transport i pakovanje. Ukoliko živite na trećem spratu, u zgradi bez lifta, naravno da ćete se opredeliti za lakša.

Upravljanje kolicima

Ručke kolica za bebe mogu biti jednodelne ili iz dva dela. Ove prve omogućavaju da možete da upravljate jednom rukom, dok se kod drugih to ne preporučuje, jer možete lako izgubiti kontrolu nad kolicima. Međutim, ova prva se sklapaju u kvadrat, a kolica sa dve ručke se mogu sklapati kao kišobran. Važno je da se ručke mogu podešavati, kako bi odgovarale roditeljima, ali i bakama i dekama koje izraze želju da prošetaju svoje unuče. Postoje ručke koje se pritiskom na dugme mogu okrenuti na drugu stranu. Ovo je bolja varijanta nego da se rotira celo sedište.

Bezbednost

Najvažnije kod kolica za bebe je da budu bezbedna. Najviši stepen bezbednosti se postiže vezivanjem deteta u pet tačaka. Postoje i kolica sa vezivanjem u tri tačke. Treba proveriti pojaseve i podesiti ih na odgovarajući način. Da bi dete bilo bezbedno, kolica ne smeju da imaju šupljine, oštre krajeve ili izbočine gde dete može da se povredi.

Da bi beba uživala u udobnoj vožnji, potrebno je da kolica imaju gumene i veće točkove, posebno ako planirate da se šetate po neravnim terenima. Za lakše upravljanje kolicima, važno je da prednji točkovi mogu da se rotiraju, a iz bezbednosnih razloga da zadnji točkovi mogu da se zakoče.

Dodaci

Svaka kolica za bebe imaju krov, ali nisu svi podjednake veličine. Važno je proveriti koliko krov može da se spusti, jer on štiti bebu od kiše, snega, sunca, vetra. Takođe, nemojte da kupujete kolica za bebe bez mrežice, jer je ona jako praktična i možete da u nju smestite stvari koje vam trebaju za šetnju, ali i neke stvari koje ste u šetnji kupili.

Od dodatnih elemenata proverite da li se uz kolica za bebe dobija navlaka za zimu i kišu. Ako se ne dobija, onda to obavezno kupite. Zimska navlaka za noge je jako korisna pri niskim temperaturama. Ona utopli bebu bolje od bilo kog ćebenceta, jer se vezuje za podlogu rajsfešlusom, pa beba ne može da je strgne. Nemojte da računate na to da nećete šetati po kiši i da vam zbog toga navlaka ne treba. Letnja kiša vas može lako iznenaditi, pa će vam navlaka biti od velike koristi.
Izvor:Vendor

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.