Na koji način trebamo da pijemo vodu

Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osviještenosti, način na koji pijete vodu može ozbiljno promijeniti vaš život.

Neki će se riješiti masivnog podrigivanja poslije jela, a neki bolnog osjećaja sitosti i nadutosti nakon jela. Sve to može doći s malim, jednostavnim promjenama.

Pogledajte 10 ajurvedskih načina piti vodu:

– Prije svega, sjedite i popijte čašu vode (baš kao što biste trebali sjesti kad jedete).

– Uzmite gutljaj, nemojte ispijati cijelu čašu. Mali gutljaj, gutanje, disanje. Ponovite.

Pijuckajte vodu tijekom dana. Ako progutate previše vode odjednom vaše tijelo zapravo ne upija tu tekućinu. Većina toga samo prođe kroz vas.

Temperatura vode treba najmanje biti sobna. Toplo je uvijek bolje. Hladna i ledena voda doslovno gasi vašu vatru za varenje.

– Nakon jela popijte samo mali gutljaj vode. Ako pijete previše dok jedete, u trbuhu neće biti dovoljno prostora za varenje. Zapamtite ovo pravilo: ispunite želudac 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% praznog prostora za procese probave.

– Iz istog razloga, ne pijte puno vode prije ili nakon obroka. Kao što smo već rekli – ispunite trbuh 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% prazno.

Pijte kad ste žedni. Žeđ je prirodni poriv koji treba poslušati. To znači da tijelu treba voda.

– Što se tiče količine, mi smo svi različiti, različitih veličina s različitim dijetama i načinima života. Univerzalno pravilo od osam čaša dnevno se jednostavno ne može primijeniti na svakoga. Naravno, čudesno ljudsko tijelo ima vlastiti ugrađeni mjerni mehanizam: žeđ. Ako ste žedni, pijte vodu. Kada slušati signale žeđi i pijuckate vodu tijekom dana imat ćete pravu mjeru.

– Vaš urin je još jedna provjera je li vaše tijelo dovoljno hidratizirana. Ukoliko je bistar i boje slame vaše tijelo je primilo dovoljno vode. Ako tamnožut, treba piti više.

Vaše usne su još jedan pokazatelj. Ako su suhe, vjerojatno je vaše tijelo dehidriralo.

Važno je pravilo da postanemo svjesni onoga što jedemo i pijemo i osluškujemo signale tijela. Nemojte zanemarivati žeđ.

Bilo da se radi o jedenju, pijenju, kupanju ili bezbroj drugih prirodnih ponašanja kojima nikad nismo pružali neku posebnu pažnju, predivna znanost ajurvede nas uči idealnom načinu kako da to učinimo kako bi se osjećali što je bolje moguće.
Izvor:atma.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.