Najbolja rasveta za dnevne i spavaće sobe

Autor Datum 29/06/2016

Osvetljenje je jedan od najbitnijih elemenata uređenja svakog doma, jer može u potpunosti promeniti svaku prostoriju i usmeriti je ka određenom stilu, što posebno važi kada je rasveta za dnevne i spavaće sobe u pitanju.
osvjetljenje u domu
Kako rasveta u ovim prostorijama značajno utiče i na (vizuelnu) veličinu prostora, to posebno treba voditi računa i koji će tip osvetljenja biti izabran. Kako se ne bi zapostavio ni stil u kom je određena prostorija dekorisana, rasveta bi trebalo da se u isti i uklopi na najbolji mogući način.

Sva ova pravila lako ćete ispoštovati ako budete pratili savete koji slede.

Rasveta u modernom stilu

Na samom početku, za moderno uređene dnevne i spavaće sobe preporučuje se i moderna rasveta.

U dnevnom boravku, moderna rasveta bi najpre trebalo da podrazumeva što diskretnije osvetljenje, pogotovo ako je u pitanju dnevna soba u manjem stanu. Samim tim, očekivano je da je za ovakve uslove najpogodnija led rasveta, u okviru koje lako možete napraviti izbor baš prema svom ukusu. Primera radi, možete se odlučiti da Vaša led rasveta bude ugrađena u plafon u vidu nekog oblika ili pak zvezdanog neba, kao i okrenuti se trenutno veoma popularnom stilu – postavljanju led rasvete na gornju ivicu zidova. Ovako će rasveta dodatno istaći moderno uređenje, istovremeno čineći prostor elegantnim i prefinjenim.

Isto, ili makar slično, važi i za spavaće sobe, bez obzira na njihovu veličinu. Za moderni enterijer i u ovom slučaju najbolja je led rasveta, koju pritom možete i podešavati, te se rešavati za jačinu osvetljenje prema svojim potrebama. Kao najpraktičnima, izdvaja se zidna rasveta sa obe strane kreveta i ona na plafonu u garderoberu, koji je neretko deo spavaće sobe. Ako želite ipak nešto malo drugačije, predlažemo manje reflektore umesto lampi sa obe strane kreveta, koji će takođe dodatno podcrtati moderan enterijer.

Retro rasveta za manje i veće stanove

Drugi, potpuno suprotan a podjednako tražen stil čine retro trendovi, u koje se, takođe, uklapa slična rasveta. U njihovim okvirima bi trebalo samo da rešite da li ćete se kretati ka pravom retro ili mešavini modernog i retro stila.

U prvom slučaju, predlog je da dnevni boravak ukrasi rasveta u vidu velikih stajaćih lampi sa neobičnim abažurima, kao i veći lusteri loptastih struktura. Tu se, takođe, mogu naći i lusteri u raznim bojama, stakleni ili sa raznim ukrasima, pogotovo ako težite ka jednom upečatljivom detalju kojim ćete osvežiti prostor.

Sa druge strane, rasveta za spavaće sobe u ovakvim slučajevima podrazumeva retro zidne lampe ili one postavljene na noćne stočiće, prve sa ravnijim ivicama i neobičnim staklenim abažurima, a druge ponovo u loptastim varijantama, koje u okviru retro stila predstavljaju najtraženiju varijantu.

Ukoliko težite retro stilu koji će se, makar u nekim elementima, graničiti sa modernim, onda je predlog da se u ovakvim prostorima, bez obzira da li su u pitanju dnevne ili spavaće sobe, led rasveta kombinuje sa jednom većom lampom ili lusterom. To posebno važi za manje kvadrature, u kojima će led rasveta obezbediti osvetljenje i vizuelno veći prostor, dok će se stil skoncentrisati u lampi kao jednom detalju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.