Najbolja rasvjeta za Vaš dom

Autor Datum 16/11/2016

Prilikom uređenja kuće ili neke od njenih prostorija o rasveti se obično misli onda kada je posao završen i kada je novca ponestalo. Međutim, osvetljenje je jedna od ključnih stvari u dizajnu enterijera.
najbolja-rasvjeta-za-vas-dom

Kako rasveta može da utiče na čoveka?

Svetlost može da utiče na naše raspoloženje, zdravlje, psihološku i fizioložku ravnotežu organizma. Rasveta jačeg intenziteta pospešiće našu budnost i koncentraciju. Stoga se ona savetuje u prostorijama u kojima nam je budnost i koncentracija potrebna. Takve prostorije su radne sobe i kuhinje. Kada je čovek duži vremenski period izložen rasveti jakog intenziteta, ona će izazvati umor. To bi značilo da za prostorije u kojima se relaksiramo i spavamo treba izabrati rasvetu slabijeg intenziteta.

Idealna rasveta za kuhinju i trpezariju

U kuhinjama svakodnevno obavljamo mnogo različitih aktivnosti poput pranja sudova i kuvanja. Za njihovo obavljanje neophodna nam je jača svetlosta kako nam se u ručku ne bi našlo neko strano telo. Da bi svaki ćošak kuhinje bio osvetljen najčešće centralna plafonska rasveta nije dovoljna. Zbog toga se u kuhinji kako bi se osvetlele radne površine postavljaja dodatna direktna rasveta manjih dimenzija. Za ekonomičniji učinak na ovim mestima savetuje se led rasveta. Kada su trpezarije u pitanju, nekada je centralno osvetljenje sasvim dovoljno, ali se u njima neretko nađu i dekorativne zidne lampe.

Kako osvetliti dnevnu sobu?

Dnevna soba kao prostorija u kojoj članovi domaćinstva provode mnogo svog vremena odmarajući, gledajući televiziju ili filmove, čitajući i družeći se međusobno ili sa gostima zahteva više tipova osvetljenja ali slabijeg intenzitet. Slabija svetlost garantuje relaksirajući ambijent kakav i dolikuje takvoj prostoriji. Pored plafonskog osvetljenja, bilo da je centralno ili se sastoji od više manjih izvora svetlosti raspoređenim po plafonskoj površini, u dnevnim sobama odlično se uklapaju lampe raznovrsnih oblika i veličina kao i različiti tipovi sve popularnije led rasvete: podna, zidna, led trake…

Rasveta za spavaće sobe

U prostorijama za spavanje savetuje se slabiji izvori svetlosti za efekat opuštenog ambijenta. Izuzev centralnog osvetljenja, skoro neizostavan deo rasvete svake spavaće sobe jesu i stone lampe pozicionirane na noćnim stočićima. One su vrlo praktične za obavljanje radnji kao što je noćni odlazak u toalet.

Rasveta u dečijoj sobi

Osim centralnog izvora svetlosti u sobama za decu postavljaju se još i stone lampe na radnim stolovima koje obezbeđuju neophodnu direktnu svetlost jačeg intenziteta kako bi pospešile koncentraciju. Ponekada se pored kreveta mogu naći i manje lampe, bilo da su zidne ili za noćni stočić.

Kupatilsko osvetljenje

S obzirom na to da se u kupatilima vrše radnje koje zahtevaju mnogo svetlosti, u njima se pored centralne koristi i dodatna rasveta koju najčešće nalazimo iznad ogledala ili ugrađenu u toaletne zidne ormariće iznad umivaonika. Postavljena na ovoj poziciji ona olakšava vršenje radnji poput brijanja, depilacije, čupkanja obrva i drugih.

Osvetljenje po hodnicima

Hodnici nisu prostorije u kojima je neophodno jako osvetljenje. U njima se može i ne mora naći centralni plafonski izvor svetlosti. Dekorativne zidne lampe često nalazimo u hodnicima. Jedan od najnovijih trendova prilikom uređenja hodnika jeste i blaga podna led rasveta postavljena na stepenicima.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.