Najbolja ulja – Održite kožu mladom i zdravom

Autor Datum 29/03/2018

Stalno izlaganje sunčevim UV zrakama i toksinima iz okoliša glavni su uzroci prijevremenog starenja kože.Ovi faktori uzrokuju stanično oštećenje i dovode do pojave kožnih nepravilnosti kao što su bore, mrlje i nedostatak elastičnosti.

S vremenom, koža ima tendenciju da postane tanja i manje elastična, što je čini više osjetljivom na ozljede i oštećenja.Osim toga, žlijezde koji izlučuju prirodna ulja smanjuju svoju aktivnost, proizvodeći kontinuirano suhe stanice. Srećom, postoji mnogo različitih eteričnih ulja čija svojstva mogu pomoći vratiti koži prirodnu vlažnost, popravljajući štetu koju je učinila atmosfera i radi koje koža pati. Želimo iskoristiti ovu priliku kako bi istakli 8 najboljih ulja, tako da nećete oklijevati da ih uključite u svoju svakodnevnu njegu.

Ulje lavande

Ulje lavande je proizvod s više kozmetičkih primjena, zahvaljujući svojoj sposobnosti da regenerira kožu i ublažiti posjekotine i opekline. Sadrži snažne antioksidanse koji djeluju uspješno protiv negativnih posljedica, slobodnih radikala i sunčevih zraka. Poznato je da njeni aktivni spojevi pomožu organizmu da proizvodi tvari kao što su glutation, katalaze, antioksidante enzima superoksid dismutaze.

Ulje limuna

Ulje limuna i druge vrste eteričnih citrusnih ulja, prepuni su vitamina C, antioksidansa koji se odnosi na povećanje kolagena. Neka od njegova svojstava smanjuju rizik od preranog starenja. Ta svojstva također sudjeluju u popravku stanica pogođenih slobodnim radikalima. Njegov princip korisnosti za zaštitu kože može se pripisati kemijskom spoju po imenu citral. Citral je ono što mu daje njegovu posebnu aromu.

Ulje jasmina

Eterično ulje jasmina proizvod je bogat vitaminima i mineralima koji povećavaju fleksibilnost i čvrstoću kože. Njegova redovita uporaba ublažava znakove stresa i smanjuje veličinu ružnih ožiljaka. Osim toga, on ima antibakterijska svojstva koja štite od kožnih infekcija. Miris jasmina je opuštajući i može se uživati na razne načine kao štoje na primjer aromaterapija.

Eterično ulje čajevca

Eterično ulje čajevca je snažan antiseptik i prirodni hidrator koji se koristi u mnogim alternativnim tretmanima u borbi protiv akni. Ima osvježavajuće djelovanje koje regulira proizvodnju masti i pH, kako bi se zaustavile štetne bakterije. Neki ljudi ga koriste kao prirodni antimikotik jer se bori protiv gljivica na koži i noktima.

Kokosovo ulje

Smatra se prirodnim hidrantom “par excellence”, kokosovo ulje je proizvod bogat hranjivim tvarima koje pospješuju proizvodnju i zamjenu kolagena. Njegove srednje – masne kiseline i antioksidansi usporavaju nastanak bora, mrlja i drugih nepravilnosti povezanih sa starenjem. Kokosovo ulje također sadrži tvar koja se zove laurinska kiselina, koja se bori protiv izbijanja akni, gljivica i drugih kožnih izraslina.

Ulje grožđa

Grožđano ulje dobiva se iz sjemenki grožđa, a odlikuje se povišenim sadržajem antioksidansa i zdravih lipida. Sadrži fenol, tvar koja stimulira staničnu aktivnost i pospješuje vlažnost. Ulje grožđa također pruža dovoljne količine vitamin E, snažan je antioksidans koji sudjeluje u oporavku stanica pogođenih slobodnim radikalima. Preporuča se za borbu protiv vodenih kozica, mrlja i početnih bora koje se formiraju na vratu i dekolteu.

Ulje avokada

Poznat po svom visokom sadržaju eteričnih masti i vitamina, ulje avokada je jedno od najcjenjenijih sastojaka u kozmetičkoj industriji.

On je jedan od sastojaka u stotinama tretmana i proizvoda za kožu, kao što su kreme protiv starenja i hidratantni losioni. Ovo ulje sadrži značajnu količinu vitamina E, čije antioksidativno djelovanje odgađa starenje i pojavu sunčevih mrlja. Lako se apsorbira u kožu i pomažu prirodnu vlažnost, posebno kada koža ne proizvodi ulja.

Ulje mrkve

Ulje mrkve je jedan od najboljih izbora za zaštitu kože od napada okoliša. Ono ima visoku količinu vitamina A i masnih kiseline koje stvaraju zaštitnu barijeru protiv staničnog oštećenja i prerane pojave bora. Mrkvino ulje se koristi za sprječavanje nastanka mrlja i postizanje homogene boje.

Jeste li već iskoristili prednosti ovih ulja? Izaberite ono koje vam je najviše privuklo pozornost, kombinirajte njegovo korištenje sa zdravom prehranom kako bi vam koža bila blistava i mlada.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.