Najbolje savjeti za vitku liniju iz cijeloga svijeta

I pored toga što ova nacija konzumira dosta crvenog mesa, u proteklom desetljeću broj pretilih rastao je mnogo sporije nego u Americi.

Umjerene Francuskinje

I pored toga što ova nacija konzumira dosta crvenog mesa, u proteklom desetljeću broj pretilih rastao je mnogo sporije nego u Americi. Velika razlika je u tome što Francuzi imaju drugačiji pogled na hranu i drugačiji način života. Mali rituali kupnje namirnica i njihova priprema predstavljaju oličenje francuske kulture. Umjerene porcije sira i mesa s obaveznim salatama i povrćem i naravno čaša vina na kraju dio su dnevnog menija.

Ključ uspjeha: Uživanje u hrani, ali u malim količinama.

Vatrene mediteranka

Hrana koja se konzumira na jugu bogata je vitaminima pošto se uglavnom bazira na svježem povrću, začinima i ribi. A sve to pripremljeno je na maslinovom ulju koje je bogato zdravim mastima i antioksidansima i njegovom upotrebom pomažete svom tijelu da lakše upija vitamine i ostale korisne tvari iz hrane. Ovako pripremljen obrok lako se vari, osigurava organizmu potrebnu količinu energije, a kilograme drži pod kontrolom. Ručak je glavni i najobimniji obrok.

Ključ uspjeha: Priprema hrane na pravi način.

Spiritualne Azijatkinje

Stanovnici Azije imaju najniži indeks tjelesne mase na svijetu, poslije Afrike. Ovo nije slučajno pošto se njihova prehrana bazira u velikoj mjeri na biljkama, bez upotrebe aditiva i konzervansa. Unose također velike količine riže, ribe, voća, povrća ii začina. Veliku ulogu u dugovječnosti ovih naroda imaju i zeleni čaj i soja koja se često koristi kao zamjena za meso.

Meditacija i post bitna su odlika budizma i hinduizma pa se i obrocima pristupa kao ritualima koji traju nekada i po nekoliko sati. Na kraju je neizbježna šalica zelenog čaja koji pomaže pri probavi hrane i vrlo je bogat antioksidansima.

Ključ uspjeha: Jesti obroke polako iu miru.

Trikovi izdaleka

Grenland

I pored toga što su Eskimi nedovoljno izloženi sunčevoj svjetlosti, zbog malog broja sunčanih dana u godini nemaju zdravstvenih problema. Tajna je u tome što jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama u velikim količinama. Riblje ulje poznato je po svom antidepresivno djelovanju. Jedite ribu tijekom zime i pobijedit neraspoloženje.

Japan

U prehrani ljudi s ovog otoka povrće je na prvom mjestu. Nije neobično da se servira juha od povrća za doručak, za dobar početak dana. Uobičajeno je da se spremi bar četiri do pet vrsta povrća za svaki obrok. Tako se zadovoljavaju potrebe organizma za raznim hranjivim sastojcima. Povrće se može skuhati, obariti na pari ili ispeći – ovi načini spremanja osiguravaju maksimalne nutricionističke vrijednosti.

Afrika

U Gambiji, kikiriki je značajan dio obroka. Njegovi plodovi sadrže obilje bjelančevina, vlakana, minerala, među kojima su najzanimljiviji željezo i cink. U priličnoj mjeri zastupljen je i kalij, fosfor, magnezij, bakar, mangan i selen. Sadrži i zavidne količine vitamina E i K, ali i vitamine grupe B, tokoferol alfa i folate. Praktično, sadrži sve važne sastojke, ali što je vrlo važno – ne sadrži kolesterol.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.