Najbolje voće i povrće za hladni prosinac

Trošimo puno energije da bismo uzgojili hranu u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu iu pogrešno doba godine. Kada bismo svoju prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim ukusima i poštedjeli prirodu.
najbolje-voce-i-povrce-za-hladni-prosinac
Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, jesti u skladu s prirodom i u konačnici, jesti zdravije, bolje i ukusnije.

Sezonska hrana je jeftinija

Naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste ju platili za vrijeme jeseni. Plaćanjem hrane plaćate i njen uzgoj, koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.

Sezonska hrana je ukusnija

Ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su one sazrevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.

Sezonska hrana je bolja za okoliš

Uzgajanjem pogrešnih namirnica na pogrešnom mjestu iu pogrešno doba godine znači povećano korištenje kemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.

Sezonska hrana je zdravija

Kao što će kemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na vaše zdravlje. Rezultat toga je jesti nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.

Najbolje voće

Jabuka

Jabuke sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jabuka pripada najzdravijim namirnicama svijeta, a jako je dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Ako ste u mogućnosti jedite jabuke iz organskog uzgoja jer je ovo voće s gotovo najvišim nivoom pesticida. Kako biste u jabukama uživali na pomalo drugačiji način, predlažemo ovaj recept za karamelizirani čips od jabuke.

Brusnica

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jako je dobar izvor vitamina E i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Brusnice možete koristiti za pripremu različitih deserta, a svakako isprobajte ovaj ukusni kolač sa brusnicama.

Grejp

Također sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Grejp je intenzivnog okusa koji ne odgovara velikom broju ljudi. Kako biste u njemu uživali, bez obzira na intenzivan okus, isprobajte ovaj odličan topli čaj od grejpa.

Kivi

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, kalija i bakra. Odličan je izvor vitamina C i K. Kivi je ukusan sam po sebi, a odlično se slaže s mesom, stoga svakako isprobajte teleći odrezak punjen kivijem s povrćem.

Limun

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu različitih jela pa čak i kao začin. Zbog kiselog okusa, limun je potrebno neutralizirati drugim namirnicama, što ćete postići ovim receptom za varivo od bundeve i limuna.

Naranča

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Naranča je jedna od najzdravijih namirnica svijeta, au njenim prednostima za zdravlje ćete uživati još i više ako počnete pripremati ovaj odličan sok od manga, naranče i mrkve.

Nar

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K. Nar je ukusan i odlično se slaže u različite namirnice, a dobar je za pripremu salata.

Mandarina

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Mandarine su ukusne i ne trebaju im nikakvi dodaci. Najzdravije su svježe, stoga predlažemo da isprobate ovu jednostavnu salatu od limete, bosiljka i mandarina.

Najbolje povrće

Brokula

Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da ju počnete konzumirati češće. Kako biste u brokuli uživali na malo drugačiji način, svakako isprobajte zapečeni brokula s češnjakom.

Prokulica

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulica ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način. Svakako probajte prokulica sa slaninom.

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo ovu ukusnu pitu od govedine i kupusa.

Mrkva

Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija. Mrkva je odlična za pripremu različitih vrsta jela, a svakako probajte ovu ukusnu juhu od mrkve i naranče.

 

Karfiol

Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima. Probajte karfiol na jedan potpuno drugačiji način i pripremite ove ukusne odreske od karfiola.

Celer

Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih juha i jako dobro se slaže s voćem, stoga svakako probajte ovulaganu juhu od celera i kruške.

Špinat

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana. Špinat je odličan za pripremu salate, stoga predlažemo ovu toplu salatu od cikle i špinata.